ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απρίλιο η εξόφληση των ενισχύσεων

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

eksoflisi_enisxiseon_172206«Το υπόλοιπο 46% της βασικής ενίσχυσης θα το εισπράξουν οι αγρότες με την καταβολή του «πρασινίσματος» που υπολογίζεται να καταβληθεί τον Απρίλιο», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τις πληρωμές ο υπουργός Β. Αποσόλου ανέφερε τα εξής: «Μας επερωτάτε για καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.

Γνωρίζουν οι αγρότες ότι εμείς βάζουμε τάξη στο χάος των πληρωμών τους. Το Δεκέμβρη πληρώσαμε συνολικά 2 δις , 1,2 δις της βασικής ενίσχυσης και της εξισωτικής και 800 εκατομμύρια για εκκρεμότητες από το 2008 έως το 2014 και αποζημιώσεις, ενώ το 2015, μετά από πολλά χρόνια δεν μας επιβλήθηκε πρόστιμο.

 

Υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα

 

Είναι ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο που δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά, καταβλήθηκε έγκαιρα η 1η δόση της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης, τη στιγμή που οι πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις ενισχύσεις.

Το κυριότερο είναι όμως ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, ώστε να αποφευχθούν νέα πρόστιμα και καταλογισμοί που έχουν εξελιχθεί σε «κατάρα» για τον αγροτικό τομέα.

Η 1η δόση που πιστώθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς είναι το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή το 90% του 60% κατ΄ αντιστοιχία της ενιαίας ενίσχυσης. Συνεπώς ο παραγωγός έλαβε το 54% της ενιαίας ενίσχυσης. Το υπόλοιπο 46% θα το εισπράξει με την καταβολή του «πρασινίσματος» που υπολογίζεται να καταβληθεί τον Απρίλιο. Ορισμένες κατηγορίες αγροτών θα πάρουν επιπλέον και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τους ή τις ενισχύσεις για νέους αγρότες.

Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται ανά περιοχή ή ανά καλλιέργεια σε σχέση με ό, τι εισέπραττε ο παραγωγός με το προηγούμενο καθεστώς, πέραν του μικρότερου κατά 15% προϋπολογισμού της ΚΑΠ, οφείλονται σε επιλογές που έγιναν από τη χώρα μας, από δικές σας κυβερνήσεις, όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα στην επιλογή να χωριστεί η χώρα σε τρείς περιφέρειες (αροτραία, δενδρώδεις, βοσκότοποι) κ.λπ.

Οι επιλογές αυτές έχουν συγκεκριμένες συνέπειες (δυσμενείς για κάποιες καλλιέργειες και κάποιες περιοχές και ευνοϊκές για άλλες) οι οποίες ήταν γνωστές, χωρίς όμως να είναι καταλυτικές. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές αυτές έγιναν από τις δικές σας κυβερνήσεις και όχι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΕΛΓΑ για ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορους φυσικούς κινδύνους, (βροχοπτώσεις, παγετοί , χαλαζοπτώσεις κ.λ.π.), σε διάφορες καλλιέργειες της χώρας, κατά το 2014 – 2015 έχει καταβάλει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας (εντός του 2015) το ποσό των 174.252.486,79 ευρώ και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί για το 2014 η καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η καταβολή και για τις ζημιές του 2015 (πρώτο τρίμηνο), η οποία θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά μήνα) μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους κατέβαλε το ποσό των 15.775.769,87 για την πληρωμή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ)».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button