1924 … 2024 – 100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

Ημ/νία

Συμπληρώνονται εφέτος ΕΚΑΤΟ (100) ΧΡΌΝΙΑ από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.
Ήταν Οκτώβριος του 1924, όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, επί πατριαρχίας του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ζ΄, με την έκδοση και υπογραφή του σχετικού «Πατριαρχικού Τόμου», απεφάσισε την σύσταση μιας νέας και ξεχωριστής εκκλησιαστικής επαρχίας και Μητροπόλεως στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας και μάλιστα στην εξαρχία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Με αφορμή την συγκεκριμένη επέτειο η τοπική μας Εκκλησία σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς προετοιμάζει την διοργάνωση των καταλλήλων για την περίσταση επετειακών εκδηλώσεων.
Γι΄ αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση εργασίας στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας, με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Στεφάνου, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, των Δημάρχων Καβάλας, Νέστου και Θάσου, της Κοσμήτριας του ΔΙ.ΠΑ.Ε., της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας, κατά την οποία συζητήθηκαν απόψεις, θέσει και προτάσεις για την κατάρτιση του οριστικού Προγράμματος του επετειακού εορτασμού.
Για τον συγκεκριμένο σκοπό, άλλωστε, συστήθηκαν και οι παρακάτω ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ :
Α. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 1. Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος,
 2. κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειάρχης Ανατολ. Μακεδονίας- Θράκης και κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, χωρ. Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας,
 3. κ. Θεόδωρος Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας,
 4. κ. Σάββας Μιχαηλίδης, Δήμαρχος Νέστου,
 5. κ. Ἐλευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου,
 6. κ. Σταμάτιος Ἀγγελόπουλος, Πρύτανις του ΔΙ.ΠΑ.Ε.,
 7. κ. Σταυρούλα Δαδάκη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας,
 8. κ. Μάρκος Δέμπας, Πρόεδρος τοῦ Ἐπιμελητηρίου Καβάλας.

Β. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ :

 1. Αἰδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος Φυλακτάκης, Γενικός Ἀρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως,
  ς. κ. Ἀπόστολος Μουμτσάκης, Αντιδήμαρχος Καβάλας
 2. κ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ειδ. συνεργάτης του Δήμου Νέστου και εκπρόσωπος του Δήμου Νέστου,
 3. κ. Δημήτριος Μανίτσα, Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου και εκρπόσωπος του Δήμου Θάσου,
 4. κ. Λυκούργος Μαγκαφάς, καθηγητής τοῦ ΔΙ.ΠΑ.Ε.,
 5. κ. Μιχαὴλ Λυχούνας, αρχαιολόγος και Τμηματάςχης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, και
 6. κ. Παναγιώτης Αγγελίδης, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 1. Πανοσιολ. αρχιμανδρίτης π. Ευάγγελος Υφαντίδης, δρ. Θεολογίας-δρ. Ιστορίας και εφημέριος ἱ.Ναού αγίου Νικολάου Καβάλας,
 2. κ. Ευστάθιος Κεκρίδης, ομότιμος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ,
 3. κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ,
 4. κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης, Καθηγητής και δρ. Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης,
 5. κ. Σαπφώ Αγγελούδη, αρχιτέκτονας μηχανικός και δρ. Ιστορίας Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης,
 6. κ. Στρατής Παπαδόπουλος, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης , και
 7. κ. Κωνσταντίνος Χιόνης, ιστορικός – συγγραφέας και επίτιμος Πρόεδρος της Θασιακής Ενώσεως Καβάλας.
  ​Η εκτεταμένη συζήτηση και ο συμπροβληματισμός έγινε στην των δεδομένων ότι τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος απεδέχθηκαν την σχετική πρότασή μας και ενέκριναν, κατ’ αρχήν, την διοργάνωση του επισήμου εορτασμού κατα τον μήνα Σεπτέμβριο του 2024, θέτοντας αυτὸν υπό την αιγίδα των αρμοδίων Συνοδικών Οργάνων.
  Σημείο αναφοράς των εορταστικών εκδηλώσεων έχει προσδιορισθεί το διήμερο 21 και 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024, κατά το οποίο προγραμματίζονται όσα ήδη έχουν καθορισθεί να γίνουν :
 8. Συνοδική Θεία Λειτουργία στον ιερό καθεδρικό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας, με την συμμετοχή 12 Συνοδικών Αρχιερέων με επικεφαλὴς τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, όπως και του εντεταλμένου πατριαρχικού εξάρχου – μητροπολίτου από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως εκπροσώπου αυτής και του παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
 9. Τα εγκαίνια του ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ «ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΣ» επί του ιδιοκτήτου ακινήτου της Ιεράς Μητροπόλεως επί της οδού Κύπρου 14, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, και με την προοπτική της παρουσίας σε αυτήν και της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία από την πρώτη στιγμή έδειξε το προσωπικό της ενδιαφέρον μαζί με τους συνεργάτες της για την εκπόνηση της εμπεριστατωμένης και άρτιας τεχνικά μελέτης του Κειμηλιαρχειου από τον ομότιμο καθηγητή της αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης κ. Παναγιώτη Τζώνο, με τον οποίον τοὺς συνδέει μακρά συνεργασία για θέματα και έργα ευρύτερου πολιτισμικού περιεχομένου του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. – Στην πρώτη αυτή συνάντηση ήταν παρών και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αλκιβιάδης Ιωαννίδης-μηχανολόγος μηχανικός, ο οποίος παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα για την εκπλήρωση των νομίμων προϋποθέσεων και τα νομιμοποιητικά στοιχεία της μελέτης δημιουργίας του Κειμηλιαρχείου, όπως και τον οικονομικό προϋπολογισμό του έργου.-
 10. Διεθνές συνέδριο στο Συνεδριακό Κέντρο Ιστορικών Μελετών «ο Απόστολος Παύλος» της Ιεράς Μητροπόλεως πλάι στους αρχαίους Φιλίππους, με αναφορά στην ιστορική και πολιτισμική παρουσία 100 χρόνων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ὁ Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού.
 11. Μουσικές Εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας και με την συμμετοχή μουσικών συνόλων οργανικής και φωνητικής μουσικής με αποκορύφωμα την διοργάνωση δύο Συναυλιών και μουσικών δρωμένων :
  α) «ΠΑΥΛΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ» με την συμμετοχή των καταξιωμένων καλλιτεχνών Βασίλη Λέκκα, Σόνιας Θεοδωρίδου, Γρηγόρη Βαλτινού κ.α., όπως και
  β) «ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» με την φημισμένη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη.
 12. Περιοδική Έκθεση σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας στο αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας με επιγραφές και ψηφιδωτά των αρχαίων Φιλίππων που σχετίζονται και μαρτυρούν την ιστορική παρουσία της Αποστολικής Εκκλησίας των Φιλίππων.
  Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον βασικό κορμό του επετειακού εορτασμού χωρίς να αποκλείεται να συμπεριληφθούν σε αυτόν και άλλες επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που θα προταθούν από τους εμπλεκομένους Φορείς (Περιφέρεια, 3 Δήμοι, Επιμελητήριο, ΔΙΠΑΕ, Αρχαιολογία) όπως και από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, των οποίων η συμβολή και πολιτιστική δράση είναι απαραίτητη και οι όποιες προτάσεις τους αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον ώστε να αξιολογηθούν εγκαίρως και καταλλήλως.
  Άλλωστε, καθ’ όλη την διάρκεια του 2024 θα πραγματοποιούνται συνεχώς παρουσιάσεις και δράσεις αφιερωμένες στην εν λόγω επέτειο.
  Το τελικό πρόγραμμα του επετειακού εορτασμού θα καταρτισθεί και θα ανακοινωθεί, αφού θα έχουν αξιολογηθεί προτάσεις και σκέψεις των εμπλεκομένων Φορέων, που αναλαμβάνουν από σήμερα μαζί με τους ειδικούς συνεργάτες τους ενεργό ρόλο για την επιτυχία των προγραμματιζομένων.
  Όπως αποφασίσθηκε και μετά από τον απαραίτητο συντονισμό των ενεργειών, την επίσημη πρόσκληση στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών όπως και στην αξιότιμη Υπουργό Πολιτισμού θα επιδώσουν αυτοπροσώπως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από κοινού όλα τα μέλη της Τιμητικής Επιτροπής, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Στέφανος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, οι Δήμαρχοι Καβάλας, Νέστου και Φιλίππων, η Κοσμήτρια του ΔΙΠΑΕ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
  Θερμές απευθύνονται οι ευχαριστίες προς όλους όσους από την πρώτη στιγμή δήλωσαν την ολοπρόθυμη στήριξη τους στην επετειακή αυτή πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως και εξακολουθούν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για την επιτυχία των προγραμματιζομένων.

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα