Αγγελική Δεληκάρη: Τα χαστούκια σας δεν με τρομάζουν, αλλά με κάνουν πιο δυνατή

Ημ/νία

Ένα ισχυρό μήνυμα πως θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο τις δραστηριότητες της, δίχως να φοβάται αντιδράσεις ακραίων στοιχείων, έστειλε η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη μέσα από την τοποθέτησή της ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου την Τετάρτη 24 Απριλίου του 2024.
Η κυρία Δεληκάρη απευθύνθηκε στους συναδέλφους της, όλων των κομμάτων, ζητώντας τους καταδικάσουν με τρόπο απόλυτο τα περιστατικά βίας, πρακτικές που πόρρω απέχουν από τα πολιτικά ήθη που οφείλουν να διέπουν μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία. Με αφορμή το πρόσφατο ατυχές συμβάν στην Καβάλα, η κυρία Δεληκάρη εξαπέλυσε επίθεση σε όλους εκείνους που στηρίζουν, έστω και εμμέσως, συμπεριφορές που απάδουν του πολιτικού διαλόγους και της εύλογης διαφωνίας ή αντιπαράθεσης ιδεών.

Αναφέρθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του κόμματος «ΝΙΚΗ» κ. Δημήτριο Νατσιό, κατηγορώντας τον πως με τις δηλώσεις του έδωσε κάλυψη, όχι μόνο στον Βουλευτή της Νίκης κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος δήλωσε πως «οι πιστοί άρχισαν να μοιράζουν σφαλιάρες» (μεταξύ άλλων), αλλά και σε μελλοντικά αντίστοιχα επεισόδια, εντός και εκτός ιερών ναών.
«Τα χαστούκια σας δεν με τρομάζουν, αλλά με κάνουν πιο δυνατή. Συνεχίστε, λοιπόν, να εκθειάζετε τη λεκτική και σωματική βία εναντίον μας, τη βία από γυναίκα σε γυναίκα, επικαλούμενος, κ. Νατσιέ, τις ρήσεις των Αγίων Πατέρων, τις οποίες ερμηνεύετε κάθε φορά κατά το δοκούν, ενώ στην πραγματικότητα φαίνεται, ότι δεν έχετε καμία ουσιαστική σχέση με τον Χριστιανισμό που είναι η θρησκεία της αγάπης.», τόνισε η κυρία Δεληκάρη.

​Η τοποθέτηση της κυρίας Δεληκάρη έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του Σ/Ν του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο “Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό”. Στο κλείσιμο της ομιλίας της η κυρία Δεληκάρη στάθηκε στη σημασία του μετασχηματισμού του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε ΝΠΙΔ με την ονομασία Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, δείγμα τις σημασίας που η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού δίδουν στον χώρο του βιβλίου.

Ακολουθεί η ομιλία της κυρίας Δεληκάρη

Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
«Συνάδελφοι», αν και όπως διαπίστωσα τις τελευταίες ημέρες η λέξη αυτή για ορισμένους από μας είναι άνευ περιεχομένου. Πρόκειται για κάποιους δήθεν «συναδέλφους» που το παίζουν τιμητές των πολιτικών ηθών και αμύντορες των αξιών του Χριστιανισμού προτρέποντας τους Έλληνες σε βιαιοπραγίες εναντίον των συναδέλφων τους, και μάλιστα μέσα σε ιερούς ναούς κατά τη Θεία Λειτουργία.
Δεν χρειάζεται να αποδείξω το τι είμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στους «κυρίους» αυτούς. Το ποια είμαι και τι πιστεύω το γνωρίζουν πολύ καλά οι συμπατριώτες μου είτε με ψήφισαν είτε όχι, καθώς και οι συνάδελφοί μου και οι φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο. Μιλώ κατ’ αυτόν τον τρόπο, διότι οι δήθεν «κύριοι» αυτοί δεν έχουν πραγματικά ιερό και όσιο.
Έ, λοιπόν όχι, κ. Νατσιέ, και εγώ και όσοι συνάδελφοι (από όλα τα κόμματα) ψηφίσαμε το νομοσχέδιο, επειδή υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ακόμα και όσων δεν συμφωνούμε μαζί τους, δεν θα επιτρέψουμε ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος να μας απαγορέψει την είσοδο στην Εκκλησία. Αυτήν την Εκκλησία που ξαφνικά ανακαλύψατε και θέλετε να τη σφετεριστείτε ως μία δεξαμενή ψήφων, δηλαδή ως οίκο εμπορίου, δεν μπορείτε να τη στερήσετε από κανέναν, ούτε έχετε κατανοήσει την αποστολή της, ούτε έχετε καμιά πραγματική σχέση με αυτήν.
Αν εσείς ανέμελοι, ανερυθρίαστοι, χωρίς ίχνος μετάνοιας και συγγνώμης προσέλθετε στη Θεία κοινωνία, σας ζητώ να θυμηθείτε τη ρήση του Αποστόλου Παύλου για όσους προσέρχονται αμετανόητοι: «Όποιος, λοιπόν, τρώει τον άρτο και πίνει το ποτήριο του Κυρίου με τρόπο ανάξιο γίνεται ένοχος αμαρτήματος απέναντι στο σώμα και στο αίμα του Κυρίου. Γι᾽ αυτό πρέπει να εξετάζει κανείς προσεκτικά τον εαυτό του» (Προς Κορινθίους Α´ 12, 27-28). Γι᾽ αυτό λοιπόν εξετάστε και εσείς λίγο τον εαυτό σας, Εσείς που διατυμπανίζετε ως μεγάλο κατόρθωμα, ως ύψιστη υπηρεσία στην Ορθόδοξη πίστη τον αποκλεισμό των βουλευτών από τον οίκο του Θεού, για να τον λυμαίνεστε, ας συνειδητοποιήσετε ότι εμείς πιστεύουμε στον Θεό της αγάπης, στον Θεό που περικλείει στις αγκάλες του όλα του τα παιδιά, στον Θεό που θλίβεται και μόνο με τους κακούς λογισμούς, στον Θεό που εσείς σταυρώνετε κάθε μέρα με τις πράξεις σας.
Και μια που συνεχώς αναφέρετε, χωρίς μάλλον να τις πιστεύετε, ρήσεις από την Αγία Γραφή, να σας υπενθυμίσω μια που μάλλον σας έχει διαφύγει, ή που δεν σας συμφέρει: ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σοῦ, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου. (Κατά Ματθαίον, 7.5).
Τα χαστούκια σας δεν με τρομάζουν, αλλά με κάνουν πιο δυνατή. Συνεχίστε, λοιπόν, να εκθειάζετε τη λεκτική και σωματική βία εναντίον μας, τη βία από γυναίκα σε γυναίκα, επικαλούμενος, κ. Νατσιέ, τις ρήσεις των Αγίων Πατέρων, τις οποίες ερμηνεύετε κάθε φορά κατά το δοκούν, ενώ στην πραγματικότητα φαίνεται, ότι δεν έχετε καμία ουσιαστική σχέση με τον Χριστιανισμό που είναι η θρησκεία της αγάπης. Τελευταία απόδειξη ότι, ως προσκεκλημένος χθες σε εκπομπή, στην ουσία αρνηθήκατε να αποδοκιμάσετε την προτροπή του κ. Παπαδόπουλου γιά συνέχιση της άσκησης βίας, επικαλούμενος τη δικαιολογία του αυθορμητισμού του. Η μόνη σας αγωνία (εσείς που δηλώνετε δάσκαλος και ότι κήδεστε δήθεν για την αγωγή των ελληνοπαίδων) ήταν να κουκουλώσετε την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Παπαδόπουλου που δίνει ωραίο πρότυπο στα έξι παιδιά του με το να δικαιολογεί από αυτό το βήμα τις επιθέσεις εναντίον γυναικών μέσα στις εκκλησίες. Και, το επιστέγασμα, με διάφορες υπεκφυγές και σοφιστείες αρνηθήκατε να αποτρέψετε με δημόσια δήλωση τους οπαδούς σας από πράξεις βίας.
Εγώ, ό,τι και να λέτε, ό,τι και να κάνετε, κυρίες και κύριοι της Νίκης, θα συνεχίσω να πηγαίνω Εκκλησία. Οι απειλές σας δεν με τρομάζουν, ούτε πιστεύω και κανέναν άλλον από τους συναδέλφους. Αν πήγαινα δε μέχρι σήμερα λόγω της πίστης μου, θα πηγαίνω τώρα και διότι είναι το δημοκρατικό μου καθήκον να μην υποκύψω στις απειλές και στη βία.
Λυπάμαι, κυρία Υπουργέ, που σήμερα αντί να εστιάσω στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, κομβικής σημασίας, όπως και το προηγούμενο, ανάλωσα τον περισσότερο χρόνο μου, προκειμένου να κάνω σαφές ότι καταδικάζω την αυτοδικία, τη χειροδικία, την άσκηση βίας. Επιτρέψτε μου μόνο, κ. Πρόεδρε, να αναφερθώ εν συντομία στο τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να πληροφορηθώ καλύτερα τις δράσεις του και να ενημερωθώ για το πολύπλευρο έργο του. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού επιτελεί μια σημαντική εθνική αποστολή. Με τον μετασχηματισμό του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» η ελληνική πολιτεία προσθέτει και το βιβλίο στην αιχμή του δόρατος μιας εθνικής πολιτικής προαγωγής του πολιτισμού μας. Ο χώρος του βιβλίου πρέπει να στηριχθεί, οφείλουμε να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να τον στηρίξουμε ως κράτος. Να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση, η οποία θα ξεκινά από τους συγγραφείς, θα συνεχίζεται με τους άλλους επαγγελματίες του χώρου, όπως οι εκδότες, οι μεταφραστές και οι βιβλιοπώλες, ώστε να καταλήγει στο αναγνωστικό κοινό. Ως συγγραφέας και πανεπιστημιακός, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που υπάρχουν στον χώρο του βιβλίου, και γι’ αυτό θεωρώ την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού εξαιρετικά καίρια και σας καλώ να την υπερψηφίσετε.
Σας ευχαριστώ!

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα