ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Ανοίγει» στις 11 Ιανουαρίου το πρόγραμμα ”Εξοικονομώ – Αυτονομώ” για την Περιφέρεια ΑΜΘ

Θα διατεθούν συνολικά 74 εκατομμλυρια ευρώ

Στα 74 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται συνολικά το ποσό που θα διατεθεί για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σχετικά με το πρόγραμμα ”Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, το οποίο θα ”ανοίξει” για την περιοχή μας στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Απόστολος Παυλίδης, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δημοφιλές και με μεγάλη ωφέλεια πρόγραμμα για τους μηχανικούς, αλλά και για τους πολίτες, καθώς δίνεται η δυνατότητα της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού δυναμικού της χώρας και κατ’ επέκταση της περιοχής μας.

”Είναι ένα πρόγραμμα που κινείται προς τη θετική κατεύθυνση σίγουρα, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα στο πεδίο εφαρμογής του. Έχει ξεκινήσει ήδη στις Περιφέρειες Ηπείρου και Αττικής, δεν έγινε βέβαια αυτό που είχαμε στις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος, δηλαδή δεν κατέρρευσε το σύστημα, ωστόσο εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός και στη συνέχεια το σύστημα ”έκλεισε” και δεν έδινε τη δυνατότητα στους μηχανικούς και στους υπόλοιπους να υποβάλουν αιτήσεις. Έχουμε διαφορετική άποψη για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας αυτής, την οποία την είχαμε κοινοποιήσει στο υπουργείο πριν από πολύ καιρό, προκειμένου να λάβει γνώση και να προσαρμόσει τη λειτουργία της πλατφόρμας. Αυτό που υποστηρίζουμε μετά από αυτά τα δεδομένα, είναι ότι το σύστημα θα έπρεπε να μένει ”ανοιχτό”, να δίνει τη δυνατότητα να καταχωρήσουν τις αιτήσεις τους και στη συνέχεια με χρονολογική σειρά όπως θα έχουν προκριθεί οι αιτήσεις να τις εξυπηρετούν και να τις αποδέχονται ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια”, ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Απόστολος Παυλίδης. 

”Στην Περιφέρεια μας, μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον περιφερειάρχη, εκείνος αποφάσισε να διαθέσει ένα κονδύλι 30 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον των 44 εκατομμυρίων ευρώ του υπουργείου, προκειμένου να μην μείνουν εκτός περισσότερες αιτήσεις. Στην πορεία μπορεί να βρεθούν και άλλα χρήματα ή το υπουργείο μπορεί να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό του, οπότε οι αιτήσεις που θα είναι μέσα θα δημιουργήσουν ένα μητρώο επιλαχουσών αιτήσεων και όταν βρίσκεται το κονδύλι αυτό θα εξυπηρετούνται. Ενώ τώρα όσες μπήκαν μπήκαν και υπάρχει περίπτωση κάποιες αιτήσεις να μην υλοποιηθούν και να μείνουν αδιάθετα ποσά, για τα οποία μετά θα πρέπει να γίνει νέα προκήρυξη για να απορροφηθούν. Θέλουμε να μένει ”ανοιχτό” το σύστημα γιατί για να υποβληθεί μία αίτηση στο πρόγραμμα, είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που ακριβώς αξιοποιεί τις επιστημονικές γνώσεις και την τεχνογνωσία που έχει ένας μηχανικός. Πρέπει ο μηχανικός να πάει στην κατοικία που θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, να κάνει αυτοψία, να κάνει το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που θα αποτυπώνει την ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας από την A+ που είναι καλύτερη κατηγορία μέχρι και την Η που είναι η χειρότερη. Θα πρέπει σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη να εξετάσουν τις παρεμβάσεις που θέλουν να κάνουν στο σπίτι. Ο μηχανικός θα δει τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει που δεν είναι ίδια για την κάθε περίπτωση, να επιλέξει το κατάλληλο, να διαμορφώσει ένα σενάριο όπως λέμε και να δει αν αυτό το σενάριο αναβαθμίζει την κατοικία κατά τρεις ενεργειακές μονάδες. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει μία αίτηση τη δυνατότητα να γίνει αποδεκτή”, τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. 

”Όταν η αίτηση φτάνει στο σύστημα πρέπει να αφήσει μοιραία κάποιες αιτήσεις έξω και να προκρίνει κάποιες άλλες. Η δυνατότητα που θα έχει κανείς να καταθέσει αιτήσεις είναι μία ή δύο το πολύ, γιατί το πρόγραμμα εξαντλείται σε λίγα λεπτά. Το θέμα είναι ότι ένας μηχανικός που έχει δουλέψει έως και 15 αιτήσεις, μοιραία θα πρέπει να επιλέξει μία ή δύο από αυτές τις οποίες θα πρέπει να καταθέσει. Οι υπόλοιποι όμως θα μείνουν εκτός κι έχουμε και αυτά τα θέματα να αντιμετωπίσουμε, τα παράπονα και τον εκνευρισμό που θα υπάρξει και έχει υπάρξει στις υπόλοιπες περιοχές για το γεγονός ότι μπήκαν σε μία διαδικασία έκαναν σενάρια και τελικά δεν προχώρησε η αίτηση τους. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ακυρώνει ουσιαστικά την επιστημονική δραστηριότητα που υπάρχει μέχρι το σημείο να είσαι έτοιμος να υποβάλλεις την αίτηση”, πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

Για να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερο αυτά τα ζητήματα, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας σημείωσε ότι θα πρέπει οι μηχανικοί να συνεργαστούν μεταξύ τους κι ένας μηχανικός που δεν έχει πολλές αιτήσεις να πάρει μια ή δυο από κάποιον άλλον, να μοιραστούν δηλαδή οι αιτήσεις για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα περισσότερες. ”Αυτό μαθαίνω ότι έχει γίνει σε άλλες περιοχές και θα πρέπει να γίνει και στη δική μας περιοχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση κι ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των πολιτών αφού είναι πολύ δημοφιλές το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η επιδότηση του ”Εξοικονομώ – Αυτονομώ” σχετίζεται τέλος, με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του αιτούντα, ξεκινώντας από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδήματα.

Δηλαδή για εισόδημα πάνω από 70.000 ευρώ μέχρι 120.000 ευρώ που μπορεί να γίνει αποδεκτό, εκεί η επιδότηση φτάνει το 35%.

Για ένα εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ η επιδότηση είναι στο 65%.

Από εκεί και πέρα δίνεται ένα 10% επιπλέον σε αυτή τη φάση του προγράμματος λόγω του κορωνοϊού που το παίρνουν όλοι προσθετικά.

Δίνεται επίσης ένα άλλο 10% στην περίπτωση που οι παρεμβάσεις που θα αιτηθεί το σενάριο εξασφαλίζουν ακίνητο ενεργειακής κατηγορίας Β.

Άρα μπορεί κανείς δυνητικά να φτάσει μέχρι το 85% της επιδότησης, ένα ποσοστό εντυπωσιακό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button