Αποκαλυπτήρια για το FSRU της Αλεξανδρούπολης στις 17/12

Ημ/νία

Λιγότερο από μια εβδομάδα απομένει για να καταπλεύσει στην Αλεξανδρούπολη στη θέση πρόσδεσης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του λιμένα Αλεξανδρούπολης το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade, το οποίο θα λειτουργήσει ως πλωτή υποδομή αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης (FSRU).

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ενώ η Gastrade με αφορμή την έλευση του FSRU στην πρωτεύουσα του Έβρου, την ίδια μέρα θα διοργανώσει εκδήλωση όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της στην Αλεξανδρούπολη.

Το μεγάλο ταξίδι του FSRU ξεκίνησε από την Σιγκαπούρη στις 26 Νοεμβρίου, ενώ από την Κυριακή έχει μπει στην Ερυθρά Θάλασσα από όπου θα ανέβει βόρεια προς το κανάλι του Σουέζ και από εκεί με απευθείας πορεία προς την Αλεξανδρούπολη.

Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, όταν φτάσει στη θέση πρόσδεσης, θα ξεκινήσει η τελευταία φάση του έργου με τις εργασίες σύνδεσης του πλωτού τερματικού σταθμού LNG με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού 28 χιλιομέτρων. Την σκυτάλη θα πάρει η απαραίτητη περίοδος δοκιμών και μετά από περίπου έναν μήνα αναμένεται η πλωτή μονάδα με αποθηκευτική δυνατότητα 153.000 κυβικών μέτρων να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Η άφιξη του FSRU στο μόνιμο αγκυροβόλιο του σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός εμβληματικού για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή έργου, που μετά τη διεξαγωγή όλων των δοκιμών αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Το έργο

Το έργο αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κεντρικής και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Το FSRU χωρητικότητας δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περι­οχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης τη δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου όπως για παράδειγμα ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Σημειώνεται πως το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα