Δημοσκόπηση Prorata: Το 59% υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων – Τι ψηφίζουν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές

Ημ/νία

Υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία PRORATA για λογαριασμό του ATTICA ΤV.

Κατά τη δημοσκόπηση της εταιρίας PRORATA που προβλήθηκε από το ATTICA ΤV, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ αρνητικό εμφανίζεται το 37%.

Θετικοί στην προοπτική της ίδρυσης εμφανίζονται το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% του ΠΑΣΟΚ και το 22% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη όσον αφορά στις επιπτώσεις της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς το 36% θεωρεί ότι τα νέα ιδρύματα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, ενώ το 35% πιστεύει ότι θα επιφέρει υποβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης.

Το 42%, πάντως, θεωρεί ότι η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυσή τους θα είναι η ανάσχεση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.

Πώς βαθμολογούν τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με την οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει γενικώς την έννοια των πανεπιστημίων, καθώς το 45% των ερωτηθέντων βαθμολογεί ως «καλύτερα πανεπιστήμια» στην Ευρώπη τα δημόσια ιδρύματα – 33% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τα ιδιωτικά – ενώ και το 46% θεωρεί ότι μεταξύ αποφοίτων του ίδιου αντικειμένου πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά εργασίας θα έχουν οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων (46 έναντι 22%).

Σύμφωνα με την έρευνα της PRORATA, το 91% ζητά προ της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ να θεσμοθετηθεί αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες λειτουργίας, ενώ το 56% δεν επιθυμεί τα νέα ιδρύματα να είναι εξ ορισμού ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά οι απόφοιτοί τους να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων των σπουδών τους.

Τι ψηφίζουν στις ευρωεκλογές – πόσοι είναι οι αναποφάσιστοι

Η έρευνα της τηλεόρασης του Attica καταγράφει και τους πολιτικούς συσχετισμούς εν όψει των ευρωεκλογών, με τη στάθμη της δεξαμενής των αναποφάσιστων να παραμένει εξαιρετικά υψηλά (18%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή αποχή), η ΝΔ προηγείται με 30%, δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 13%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 9%, και η Ελληνική Λύση με 5%.

Στο 3% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των Σπαρτιατών, ενώ 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας και 1,5% το ΜΕΡΑ 25.

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα