ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δυναμικά αναπτύσσεται η ανακύκλωση

Πρόσβαση στους “μπλε κάδους” έχουν πλέον εννέα στους δέκα πολίτες

ανακυκλωσηΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών στην Ελλάδα όχι μόνο εφαρμόζεται, αλλά αναπτύσσεται δυναμικά, δεδομένου ότι στο τέλος το 2015 τα έργα ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) εξυπηρετούσαν σχεδόν το 92% του πληθυσμού της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) συνεργάζεται με 296 ΟΤΑ, στους οποίους έχει παραχωρήσει 474 ειδικά οχήματα συλλογής των αποβλήτων συσκευασίας ενώ έχει αναπτύξει και ένα δίκτυο περίπου 140 χιλιάδων μπλε κάδων, που είναι τοποθετημένοι σε κάθε γειτονιά ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην Ανακύκλωση σχεδόν 9,9 εκατομμύρια πολίτες.

Παράλληλα, 32 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών λειτουργούν στο πλαίσιο των έργων του μπλε κάδου, καλύπτοντας τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τις νησιωτικές περιοχές.

Το μέγεθος του εγχειρήματος αυτού φαίνεται και από το γεγονός ότι στο τέλος του 2015 οι ποσότητες που ανακυκλώθηκαν από υλικά συσκευασίας και χαρτιού εντύπων ανήλθαν σε περίπου 488.000 τόνους.

Επιπλέον σημαντική είναι και η πρόοδος στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα, που αφορά αποκλειστικά στην ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας, με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία. Συγκεκριμένα, 3.700 κώδωνες είναι τοποθετημένοι σε δημόσιους χώρους, σε συνεργασία με 160 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 11.500 επιχειρήσεις.

Επιπλέον, 1.600 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης-διασκέδασης, καθώς και σε ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την επικράτεια.

Συνολικά, το 2015 αποτέλεσε μια πετυχημένη χρονιά για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα, καθώς σημειώθηκε αύξηση κατά 10% των συνολικών ποσοτήτων που ανακυκλώθηκαν σε σύγκριση με το 2014. Ως αποτέλεσμα αυτού σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκαν οι Εθνικοί μας Στόχοι για την ανακύκλωση συσκευασιών.

Σε κάθε περίπτωση όπως φαίνεται από τα στοιχεία και τα αριθμητικά δεδομένα, μέσα από τις συστηματικές προσπάθειες της ΕΕΑΑ το ζήτημα της ανακύκλωσης έφτασε να αποτελεί πλέον υπόθεση του κάθε πολίτη καθώς, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, πλέον αγκαλιάζει τα προγράμματα Ανακύκλωσης, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα τους για τη χώρα.

Με οφέλη τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικοοικονομικά, όπως η σημαντική ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και η εξοικονόμηση πόρων, οι Έλληνες πολίτες, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση συσκευασιών στον μπλε κάδο ανοίγοντας παράθυρο αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του πολύπλευρου ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button