ΚΑΒΑΛΑΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την εβραϊκή κοινότητα Καβάλας

θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Μαρτίου στο Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την  εβραϊκή κοινότητα Καβάλας (1)Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Καβάλας, διοργανώνουν διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, με θέμα: «Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στην κλίμακα του τοπικού: η εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Μαρτίου 2016 (73η επέτειος του εκτοπισμού της κοινότητας) στο Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, στο χώρο όπου στεγαζόταν έως τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο το εβραϊκό σχολείο της πόλης (Ευγενίου Ιορδάνου και Αριστείδου).

Σκοπός του σεμιναρίου, είναι να φωτίσει άγνωστες, ή αγνοημένες πτυχές της ζωής μιας από τις πλέον ακμάζουσες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, να αποκαλύψει τα τραυματικά γεγονότα του εκτοπισμού και της εξόντωσης, να αναδείξει προσωπικές ιστορίες αντίστασης και επιβίωσης μέσα από αφηγήσεις ζωής, καθώς και να προσεγγίζει επίκαιρα ζητήματα μνήμης και μετα-μνήμης. Το σεμινάριο επιδιώκει να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της επιστημονικής και παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών πάνω στην τοπική ιστορία της Καβάλας, ώστε να αντιληφθούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της τοπικής κοινωνίας στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της και τα τραυματικά γεγονότα που τον εξάλειψαν.

Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρες 17.00-21.30, το σεμινάριο θα είναι ανοικτό στο κοινό. Στο τέλος των εργασιών θα δοθεί μία συναυλία από σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και θα ακουστούν σεφαραδίτικα τραγούδια και θα προσφερθούν κρασί και παραδοσιακά εδέσματα. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, το πρωί, θα γίνει ξενάγηση στην πόλη και θα ακολουθήσει κλειστό βιωματικό εργαστήριο, το οποίο θα απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών. Αντικείμενο του εργαστηρίου θα είναι, η αξιοποίηση των προφορικών μαρτυριών στη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με μάρτυρες και να μελετήσουν βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες. Θα ακολουθήσει εργαστήριο δημιουργικής γραφής.

Οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου είναι οι: Άγγελος Παληκίδης, λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας στο Δ.Π.Θ., Βασίλης Ριτζαλέος, διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ., Βασιλική Γιαρίμπαπα, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας. Χορηγοί του σεμιναρίου είναι οι: Βίκτωρ Βενουζίου, Συμεών Λάκε και Αλέξανδρος Σιμχά. Εισηγητές θα είναι οι: Άγγελος Παληκίδης, Βασίλης Ριτζαλέος, Οντέτ Βαρών-Βασάρ (ιστορικός-διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και Βάλια Κράββα (κοινωνική ανθρωπολόγος-λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.). Το εργαστήριο δημιουργικής γραφής θα συντονίσει ο συγγραφέας, Μισέλ Φάις. Βιολί θα παίξουν: Ο Επαμεινώνδας και ο Αντώνης Τζιβένης. Θα τραγουδήσει η Μαριάννα Κεσόγλου, την οποία θα συνοδεύσουν ο Γιάννης Κακάρας (λαούτο) και η Έλλη Κανάκη (βιολί).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button