ΘΑΣΟΣΠΑΓΓΑΙΟΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκτακτη επιχορήγηση σε δήμους Θάσου και Παγγαίου

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (και δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ), οι δήμοι Θάσου και Παγγαίου εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης δήμων για την εξόφληση (και μόνο για αυτήν) των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τρίτους (φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης – δηλ. ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργολάβοι)

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εγκρίθηκε επιχορήγηση συνολικού́ ποσού́ έως 115.400.000 € σε ΟΤΑ της χώρας. Ο Δήμος Θάσου επιχορηγήθηκε με το ποσό του 1.970.000 ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τρίτους και ο Δήμος Παγγαίου με το ποσό των 110.000 ευρώ.

Επιχορηγήσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τρίτους λαμβάνουν επίσης και οι Δήμοι Δοξάτου, Σουφλίου, Τοπείρου, Αρριανών και Ιάσμου στην περιφέρεια ΑΜΘ.

Θα πρέπει, βέβαια, να τονιστεί πως η απόφαση Θεοδωρικάκου ελήφθη βάση προγενέστερης (από τις 3 Αυγούστου 2020) απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία:

Το 60% των εισπραχθέντων ποσών επιχορήγησης, παρακρατείται ισόποσα κατά τα έτη 2022 έως και 2027 από τους προβλεπόμενους από τον “Καλλικράτη” πόρους που εγγράφονται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ. Τα εν λόγω ποσά παρακρατούνται από τους υπόχρεους ΟΤΑ, στο πλαίσιο της μηνιαίας διαδικασίας κατανομήσ από το ΥΠΕΣ των αποδιδόμενων σε αυτούς Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως τα χρήματα που θα πάρουν οι δήμοι Θάσου και Παγγαίου προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (τους ΚΑΠ) -με συνέπεια οι ΚΑΠ των επόμενων ετών να είναι μειωμένοι για τους 2 δήμους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button