Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του ήρωα, Δημήτρη Τσαμκιράνη, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου στο Πάρκο Φαλήρου, στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024.
Στη σεμνή τελετή, μπροστά στην αναθηματική πλάκα, η οποία τοποθετήθηκε το 1988 επί διοικήσεως Λευτέρη Αθανασιάδη και επισκευάστηκε τις τελευταίες ημέρες με πρωτοβουλία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας και του Συλλόγου Κυπρίων Καβάλας “Ο Ακρίτας”, παρέστησαν οι Δήμαρχοι Καβάλας και Λευκονοίκου Κύπρου, Θόδωρος Μουριάδης και Πιερής Γυψιώτης αντίστοιχα, τα αδέρφια του εκλιπόντος, Ειρήνη και Παναγιώτης, πολλοί συμμαθητές του από το Γυμνάσιο Αρρένων, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.
Την συγκινητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Τσαμκιράνη συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας, ενώ το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας παρουσίασε παραδοσιακούς σκοπούς της Κύπρου.
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ
“Ο Καβαλιώτης Ανθυπολοχαγός, Δημήτρης Τσαμκιράνης, επιδεικνύοντας θάρρος και αυταπάρνηση, πέρασε στο πάνθεον των Αθανάτων.
Το βράδυ της 21ης Ιουλίου, μετά από δική του επιλογή, συμμετείχε στην στρατιωτική αποστολή, με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ», προκειμένου να αποτρέψει την τουρκική εισβολή.
Την επόμενη μέρα, όπως και οι καταδρομείς που τον συνόδευαν, άφησε την τελευταία του πνοή στη Μεγαλόνησο, πέφτοντας θύμα φίλιων πυρών.
Το αεροσκάφος τύπου NOR-ATLAS της πολεμικής αεροπορίας, συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν την προγραμματισμένη προσγείωσή του.
Δυστυχώς, αν και έγιναν κατά καιρούς πολλές αναφορές στα γεγονότα εκείνης της μοιραίας βραδιάς, τα πραγματικά αίτια της πτώσης του αεροσκάφους δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Ο «φάκελος της Κύπρου», αντί για βασικό εργαλείο αναζήτησης της αλήθειας, μετετράπη σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο Δήμος Καβάλας, θεωρώντας ότι έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στον Δημήτρη Τσαμκιράνη και την οικογένειά του, αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του το 1988, επί διοικήσεως Λευτέρη Αθανασιάδη, με την τοποθέτηση μιας αναθηματικής στήλης στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα.
Η Καβάλα δεν ξεχνά τους ήρωες της, ούτε τα εδάφη που απώλεσε από τραγικά λάθη και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας.
Σύντομα, εκτός από όλα αυτά που αντικρίζουμε σε διάφορα σημεία της πόλης μας, σε ανάμνηση της κυπριακής τραγωδίας και του απελευθερωτικού αγώνα των Κύπριων αδελφών μας, θα προστεθούν νέα στοιχεία και δράσεις, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικών δεσμών μας με την Κύπρο.
Αν θέλουμε να δικαιώσουμε τον αγώνα και τη θυσία των σύγχρονων ηρώων της Ελλάδας και της Κύπρου, οφείλουμε να καταστήσουμε κοινωνούς της θηριωδίας του 1974 τους εκπροσώπους της νέας γενιάς της πατρίδας μας.
Μόνο έτσι δεν θα διανοηθεί κανείς στο μέλλον να λησμονήσει και πολύ περισσότερο να διαπραγματευτεί κάποια άλλη επιλογή, πέρα από πρωταρχικό αίτημα των Ελληνοκυπρίων και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Το χρωστάμε στην ιστορία μας, το χρωστάμε σε όσους προηγήθηκαν, το χρωστάμε πάνω απ΄όλα στον Δημήτρη Τσαμκιράνη!
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (25/6), η γραφίστρια – εικαστικός, Θώμη Αγγέλου, χρησιμοποιώντας την τεχνική Graffiti Stencils, έστησε στο κήπο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας ένα υπέροχο καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, στο οποίο τυπώθηκαν μπλουζάκια με σχέδια εμπνευσμένα από το έμβλημα της ΧΧ ΤΘ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ.