ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Έως χίλιοι πρόσφυγες μπορούν να φιλοξενηθούν στο Νομό Καβάλας

Ευρεία σύσκεψη φορέων, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη ΑΜΘ, Γιώργου Παυλίδη

πρόσφυγες στο Νομό ΚαβάλαςΜε αφορμή την άφιξη και τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 ευρεία σύσκεψη φορέων, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργου Παυλίδη, με τη συμμετοχή του μητροπολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, κ. Προκοπίου, εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλου, των βουλευτών Νομού Καβάλας, Δ. Εμμανουηλίδη, Κ. Μορφίδη, Γ. Παπαφιλίππου, Ν. Παναγιωτόπουλου, των δημάρχων Καβάλας, Δ. Τσανάκα, Νέστου, Ευ. Τσομπανόπουλου, Παγγαίου, Φ. Αναστασιάδη, Θάσου, Κ. Χατζηεμμανουήλ, υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Καβάλας και της προϊσταμένης του Τμήματος Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρύζα-Γιαβάση, η οποία εκπροσώπησε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν τα εξής:

– Έγινε κοινά αποδεκτό, ότι η Π.Ε. Καβάλας δεν πρέπει να μετατραπεί de facto σε «hot spot», ή σε κέντρο φιλοξενίας.

– Μετά από ανταλλαγή απόψεων και προκειμένου να διαφυλαχτούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των φιλοξενουμένων, διαπιστώθηκε ότι οι υπάρχουσες δομές και υποδομές και συνολικά οι αντοχές προσωρινής φιλοξενίας προσδιορίζονται στον αριθμό των χιλίων ατόμων στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού ατόμων στην Π.Ε. Καβάλας.

– Οι κυβερνητικοί βουλευτές ανέλαβαν να μεταφέρουν στην κυβέρνηση το παραπάνω συμπέρασμα της σύσκεψης για το όριο φιλοξενίας, καθώς και όλα τα άλλα συμπεράσματα της σύσκεψης.

– Στην Π.Ε. Καβάλας συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, των δημάρχων, εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά περίπτωση των αρμοδίων αντιδημάρχων και των υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

– Όλοι οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όχι μόνο το μεταναστευτικό, αλλά το σύνολο των αναγκών όλης της κοινωνίας, που διαβιώνει μέσα στην κρίση.

– Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. θα διαθέσει την κινητή ιατρική μονάδα για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους φιλοξενούμενους.

– Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. θα συνδράμει τους οικείους Δήμους σε ζητήματα φιλοξενίας που θα τεθούν, στο βαθμό που είναι δυνατόν.

– Σημειώνεται ότι, η αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για το θέμα ανήκει στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο απουσιάζει πλήρως στην πράξη.

– Ήδη, από τον περιφερειάρχη ανατέθηκε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Καβάλας να εκτιμήσει την κατάσταση στους χώρους όπου φιλοξενούνται, ή θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες από υγειονομικής πλευράς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button