“Η αλλαγή δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν είναι ώριμο”

 Του Περικλή Αμπεριάδη

Συμπληρώνουμε επτά χρόνια από τότε που πέσαμε στα δίχτυα των μνημονίων. Το ερώτημα ποιοι και γιατί μας έσπρωξαν σ’ αυτόν τον αέναο ιστό της αράχνης που έχει απομυζήσει ότι πιο δημιουργικό, παραγωγικό και εύρωστο της άρρωστης κοινωνίας μας, είναι ζήτημα που έχει τεθεί πολλάκις στον δημόσιο διάλογο και έχει απαντηθεί επίσης. Είναι ξεκάθαρο στην συνείδηση του Ελληνικού λαού ότι βρέθηκαν ένοχοι ( πολιτικοί και παρατάξεις) αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει Νέμεσις. Αυτή την περιμέναμε και πιθανόν θα την περιμένουμε  «στους αιώνες των αιώνων».

Βιώνοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ετών θεωρώ πως πλέον είναι κοινή διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση, η οποία διατηρείται έως και σήμερα λόγω συνεχόμενων λανθασμένων πολιτικών επιλογών , επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, την κοινωνία καθώς και στους θεσμούς της, όπως αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ανάγκη για μια ουσιαστική συζήτηση για την Τοπική αυτοδιοίκηση είναι επιβεβλημένη τώρα, όσο ποτέ τώρα, με την ευκαιρία των αλλαγών που θέλει να επιφέρει η Κυβέρνηση στον Καλλικράτη. Είναι η στιγμή για μια πραγματική τομή που θα ανατρέψει το σημερινό κατεστημένο, τον  παραγοντισμό, την οπισθοδρόμηση και την επικράτηση των ανάξιων στην πολιτική σκηνή. Είναι ευκαιρία να μετατραπεί η ετεροδιοίκηση σε πραγματική αυτοδιοίκηση.

Η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συζήτησης για τον θεσμό , το παρόν και το μέλλον του θα καθορισθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την πλατιά ή μη συμμετοχή όλων εκείνων των παραγόντων που εμπλέκονται με την Αυτοδιοίκηση και κυρίαρχα των πολιτών. Ας μην ξεχάσω το μείζον. Η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι μπορεί να ανατρέψει, να σχεδιάσει και να φέρει ένα νέο σύστημα που θα βάλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη θέση που της αρμόζει. Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται είναι αν θα πάμε σε κάτι ρηξικέλευθο ή ένα απλό face lifting που θα ικανοποιήσει από την μία μεριά την «ανανέωση» και την «αλλαγή» αλλά από την άλλη όλο το κομματικό κατεστημένο ένθεν κακείθεν.

Ο Δήμος είναι  μία έννοια συνδεδεμένη άμεσα με αυτήν του πολίτη. Του ενεργού πολίτη, αυτού που διεκδικεί, αγωνίζεται, αγωνιά και ζει. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι δύο αυτές έννοιες, δήμος και πολίτης, έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης, παραποιήθηκαν, κακοποιήθηκαν, για να φτάσουμε στο σημείο να περιθωριοποιηθεί ο δημότης και το ρόλο και τη βούλησή του να την αντικαταστήσουν λογικές και πολιτικές εξάρτησης και παραγοντισμού.  Η απάντηση στην απομόνωση του πολίτη από τα κοινά είναι η Άμεση Δημοκρατία, προσαρμοσμένη στην σύγχρονη πρακτική και εμπειρία. Η απάντηση στην φαυλοκρατία και στον κομματικό – παραταξιακό εγκλωβισμό των πολιτών, στην διαιώνιση των τοπικών κομματαρχών που εξυπηρετούν την κατά τόπους νομενκλατούρα, θυμίζοντας εποχές του ’50, είναι η απλή και άδολη αναλογική ως σύστημα ανάδειξης νέων και πρωτοποριακών δυνάμεων που τώρα ή δεν έχουν φωνή ή αδιαφορούν. Και βέβαια όταν λέμε απλή εννοούμε απλή και επίσης όταν λέμε αναλογική εννοούμε πάλι αναλογική. Αν όχι, χανόμαστε στην μετάφραση για μια ακόμη φορά.

Οι αντιδρώντες στις αλλαγές, αρνούνται την συνεννόηση και την συνύπαρξη, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει σε ΟΛΕΣ τις χώρες του κόσμου που το έχουν  καταφέρει για το κοινό καλό.

Η βασική ιδέα σε σχέση με τα διοικητικά θέματα του δήμου, είναι να δημιουργηθούν δομές όσο το δυνατόν αμεσοδημοκρατικές, δηλαδή, δομές που θα διευκολύνουν τον πολίτη να συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων για θέματα που αφορούν στην ζωή του στον τόπο του. Με αυτόν τον τρόπο να πάμε σε Δήμο της σύγχρονης πραγματικότητας, δηλαδή  ανοικτό δήμο, με διαφάνεια, που θα αλληλεπιδρά με τους πολίτες. Αυτές οι δομές θα είναι συμβατές με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο, εκμεταλλευόμενες κάθε πρόβλεψη που υπάρχει για συλλογική διακυβέρνηση αλλά και για ενθάρρυνση των πολιτών προς τη συμμετοχή στα κοινά πράγματα.

Πιστεύω ότι η διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να είναι συλλογική προσπάθεια, δηλαδή από όλους τους πολίτες, αυτό ακριβώς που σημαίνει και η λέξη δημοκρατία, η ισχύς στον λαό. Δεν πιστεύω στην «Ενός Ανδρός αρχή»  αλλά και ούτε σε «διακυβέρνηση αρίστων», αντίθετα, θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι ένας « πρώτος μεταξύ ίσων», ένας  γενικός συντονιστής, κάτι σαν μαέστρος σε μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Η ικανότητα των ανθρώπων να συμμετέχουν στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων δεν είναι ούτε κληρονομικό χάρισμα ούτε μαθαίνεται σε ειδικά σχολεία αλλά αντίθετα καλλιεργείται με τη συμμετοχή των ανθρώπων σε κοινωνικές διεργασίες.

Το νέο Νομοσχέδιο πρέπει να λύσει ή ας  βάλει μια προοπτική, στην μόνιμη οικονομική δυσπραγία των Δήμων που αποτελεί την ταφόπλακα στην Τοπική Διοίκηση. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου υπήρξε η οριστική οικονομική απαγκίστρωση των Δήμων από την κεντρική εξουσία. Αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει επιτέλους να κόβει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την Αυτοδιοίκηση με το κεντρικό κράτος.

Στην καρδιά του προβλήματος αλλά και ως μέγα προαπαιτούμενο, είναι  η  πλήρης αποκέντρωση της δημόσιας εξουσίας από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες  με εργαλεία κατανομής, τις αρχές της εγγύτητας προς τον πολίτη και της επικουρικότητας. Όλες οι εκτελεστικές, εφαρμοστικές αρμοδιότητες  που αφορούν την τοπική κοινωνία, πρέπει να περάσουν  στους Δήμους μαζί με τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό. Ο μηχανισμός κοστολόγησης και κατανομής, η φορολογική αποκέντρωση, η δυνατότητες άντλησης πρόσθετων πόρων είναι ένα ζήτημα κρίσιμο και κυρίαρχο αλλά μπορεί να αρχίσει από μια ορθολογική βάση, μακριά από τον βραχνά των μνημονιακών δεσμεύσεων και άλλων « επιχειρημάτων» που τελικά θα αλλοιώνουν και θα καθιστούν ανενεργή κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης. Το ίδιο ισχύει και  για το ανθρώπινο δυναμικό, τους εργαζόμενους. Η αναξιοπρέπεια, οι αντιδημοκρατικές και άθλιες πρακτικές που παίζουν με την ζωή και την εργασία των πολιτών, δεν είναι χαρακτηριστικό σύγχρονης αλλά  τριτοκοσμικής χώρας.

Η αοριστολογία και το ξαναμοίρασμα  χωρίς σχέδιο βαθιάς αποκέντρωσης είναι ένα βήμα πίσω. Ένα άραγε? Αν δεν γίνουν άλματα προς το μέλλον ΤΩΡΑ, δυστυχώς κανένας δεν θα καταφέρει να αποδομήσει το κομματικό Κράτος και την Αναξιοκρατία.  Η επερχόμενη λοιπόν «Αλλαγή του Καλλικράτη», δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και αίτημα της Αριστεράς πολλών χρόνων.

Να μη γίνει και αυτό το αίτημα, άμμος και θρύψαλα στα χέρια γραφειοκρατών και κομματικών εγκάθετων- γυρολόγων που αλλάζουν χρώμα όπως οι χαμαιλέοντες στο φως του ήλιου.

 

Περικλής Αμπεριάδης

Επικεφαλής “Δύναμη Πολιτών”

Δημοτικός Σύμβουλος Νέστου

 

Kοινοποιήστε

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Διαβάστε επίσης

Το νέο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση στο Πολυνομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνονται οι εξαγγελίες ...

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαΐου λόγω Πάσχα

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαΐου λόγω Πάσχα. Αναλυτικά: Tο Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου ...

Το μεγαλύτερο φοιτητικό πρόγραμμα καινοτομίας & επιχειρηματικότητας από τις 12-14 Απριλίου στην Καβάλα

Για 3η συνεχόμενη χρονιά και το τριήμερο 12-14 Απριλίου έρχεται στην Καβάλα ο μεγαλύτερος φοιτητικός επιχειρηματικός διαγωνισμός με σκοπό ...

Κρατικοί υπάλληλοι θησαύριζαν επί 13 χρόνια εκβιάζοντας τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές

Μίζες με τη… σέσουλα -Κρατικοί υπάλληλοι θησαύριζαν επί 13 χρόνια Στη… φάκα της Αστυνομίας έπεσε ...

Συμπόρευση Μάκη Παπαδόπουλου και Κώστα Κουνάκου στο ψηφοδέλτιο του «Τόπου της Ζωής μας».

Οι δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν έχουν φέρει κυριολεκτικά μεγάλο αναβρασμό στο Δήμο Καβάλας καθώς οι υποψήφιοι που ...

Την συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ Ζητά με Επιστολή του ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Επιστολή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, με την οποία ζητά ...

Αντίθετος στην υλοποίηση του Οργανισμού στο Γ.Ν. Καβάλας Δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο υλοποίησης ...

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια από τον Δήμο Θάσου για την περίθαλψης Ασθενών και Ηλικιωμένων στο σπίτι

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία για την διοργάνωση Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων ανέλαβε ο ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ ,η ΝΠΔΔ «Δημαρωγός» ...

Δελτίο Τύπου της “Δημοτικής Θασιακής Κίνησης” για τους Υδάτινους Πόρους στην Θάσο

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ – ΜΙΚΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ Η νέα διοίκηση του Δήμου Θάσου οφείλει να καταρτίσει ...

Εντυπωσίασε η τεράστια Ελληνική Σημαία στην Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Καβάλα

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2019 στην Καβάλα. Απόδοση τιμών δόθηκε με ...

“Καβούρια” στις τσέπες Δημάρχου που επωφελείται της Ιδιότητας του για Στελέχωση Ψηφοδελτίων

Διαφορετικές στρατηγικές επιλέγουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στον Νομό Καβάλας (Καβάλα-Παγγαίο-ΘΑΣΟ-Νέστο) στην άτυπη προεκλογική περίοδο που ...

Αγνοείται 57χρόνος ψαράς στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Θάσου

Επιχείρηση εντοπισμού 57χρονου ψαρά βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Θάσου. Σκάφη του ...

Παίρνουν τα Πλοία τους και Φεύγουν από την Θάσο οι Ναυτιλιακές Εταιρείες

Νεκρή Πλέον η Γραμμή Καβάλας -Πρίνου κανένα δρομολόγιο για τον χειμώνα του 2019-2020 Επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες ...

Ηχηρό Μήνυμα Κινητοποίησης έστειλε η“Σύμπραξη Ευθύνης” για τις Επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές στην Θάσο

Εν μέσω χειροκροτημάτων έφτασε το πρωί της Κυριακής στο καλογερικό του Λιμένα της Θάσου ο ...

Στο “Καλογερικό” της Θάσου η παρουσίαση της Ιδρυτικής Διακήρυξης για τον Συνδυασμό του Λευτέρη Κυριακίδη

Την Ιδρυτική Διακήρυξη του Δημοτικού του Συνδυασμού παρουσιάζει ο Υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης την ...

Νέα Ζηλανδία: Η στιγμή της σύλληψης του μακελάρη (Video)

Το χθεσινό μακελειό στο Κράισττσερτς σταμάτησε χάρη στην επέμβαση δύο αστυνομικών — εκ των οποίων ...

Να Ζητήσει Συγνώμη ο Περιφερειάρχης για τις Επιπτώσεις των Ενεργειών από τους Ελαιοπαραγωγούς της Θάσου του ζητά ο Χριστόδουλος Τοψίδης

2018|Πως φτάσαμε στο σημείο μιας καταστροφικής χρονιάς στην παραγωγή ελαιολάδου της Θάσου; Ποια τα λάθη ...

Λευτέρης Κυριακίδης|Η Πολιτική και η Αποτελεσματικότητα είναι έννοιες Απολύτως Συμβατές

Ένθερμη πρόσκληση απευθύνει  ο Υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης προς όλους τους Δημότες του Νησιού ...

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω θυελλωδών ανέμων

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, από σήμερα ...

“Μύλος”με το Πολεοδομικό Σχέδιο Θάσου Προσφυγή Πολιτών στην Αποκεντρωμένη

Σε προσφυγή κατά του κύρους της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θάσου κατέφυγαν οι ...

Σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας μετατρέπονται τα φαρμακεία – Κινδυνεύει η δημόσια υγεία απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας

Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας μπορούν πλέον να παρέχουν νόμιμα οι φαρμακοποιοί, βάσει τροπολογίας που κατέθεσε  ο ...

Αναγνωρίστηκαν οι δράστες του ομαδικού βιασμού της Ελένη Τοπαλούδη

Ολοκληρώθηκε χθες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου η διαδικασία ταυτοποίησης (αναγνώρισης) των τριών ημεδαπών, που ...

Μηνιαίος απολογισμός σε θέματα Οδικής Ασφάλειας από την Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα ...

“Αυθαίρετη Αντιδημοκρατική και Παράνομη”καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Θάσου την απόφασή της Διοίκησης του Δήμου για τον ΧΥΤ

“Αυθαίρετη αντιδημοκρατική και παράνομη” καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Θασου την απόφασή της Διοίκησης του Δήμου ...

Δωρεά εμβολίων στους «Γιατρούς του Κόσμου» από το Επιμελητήριο Καβάλας

Μεριμνώντας για την υγεία των ευπαθών ομάδων και με σταθερή παρέμβαση στις απομακρυσμένες περιοχές στην ...

Στην προώθηση του τουρισμού υγείας προσανατολίζεται η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στην προώθηση του τουρισμού υγείας προσανατολίζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τη συμμετοχή της στο ...

Με… πλαστικό πιστόλι αποπειράθηκε να ληστέψει επιχείρηση στην Καβάλα

Συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Καβάλα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ 36χρονος , σε βάρος ...

“Macedonian products” made in Greece”Διεθνή Καμπάνια με σκοπό την διάδοση των Ελληνικών Προϊόντων

«Η καμπάνια ονομάζεται “Macedonian products made in Greece”,είναι μια διεθνής καμπάνια και όποιος μπει στο ...

Στοιχεία-σοκ του Χαμόγελου του Παιδιού: 1 στα 6 παιδιά θύμα σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης

Ένα στα έξι παιδιά στην Ελλάδα θα δεχθεί στη ζωή του κάποια μορφή σεξουαλικής βίας ή ...

«Μπλόκο» του YouTube κατά των Παιδόφιλων

Τον «πόλεμο» κατά των παιδόφιλων ξεκινά το YouTube, απενεργοποιώντας τη δυνατότητα σχολιασμού σχεδόν σε όλα τα ...

ΔΕΗ: Έκπτωση μέχρι και 21% στους λογαριασμούς

Ειδικό πρόγραμμα έχει εκπονήσει η ΔΕΗ, το οποίο μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές μέχρι και ...

Οι “Παντόφλες”και το άκυρο“Μοίρασμα”των Δρομολογίων

Οι “Παντόφλες” και τα “Αμφίπλωρα”πλοία Κάθε χρόνο γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο με τους Φορείς ...

Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες στις 20 φτωχότερες της Ε.Ε., σύμφωνα με τη Eurostat

Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2017 δώδεκα ελληνικές ...

Σεισμική δόνηση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην Καβάλα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 18:41 το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στο Νευροκόπι Σερρών. Σύμφωνα με ...

Στην 41η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “IFT Beligrade 2019” το νησί της Θάσου

Η Ελλάδα είναι με διαφορά ο πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Σέρβους τουρίστες, ενώ ...

Τέλος τα Χειμερινά Δρομολόγια για Πρίνο|Καινούργιο βιολί με 4 Ναυτιλιακές

Στην πορθμειακή γραμμή της Κεραμωτής–Λιμένα για την τουριστική σεζόν που ξεκινά από τις 06/05/2019 έως και τις 31/10/2019 θεωρείται βέβαιη η παρουσία ...

Ιδρύεται το Διεθνες Πανεπιστήμιο με τη συνέργεια του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική αποδείχθηκε η συζήτηση όταν ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ο ...

Διπλώματα οδήγησης: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή των εξετάσεων

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος χορήγησης διπλώματος οδήγησης, ...

“Ιρλανδικές Διαβάσεις”- Φονικές Παγίδες στο Νησί της Θάσου

Ακούμε ή διαβάζουμε (κυρίως σε πινακίδες ή σε ανακοινώσεις της τροχαίας και της πυροσβεστικής) τον ...

Βασικές συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων υπενθυμίζει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ

Εξιχνιάσθηκαν 4 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων και 1 απόπειρα στην Αλεξανδρούπολη Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 40χρονου ...

Την 1η Μαρτίου ξεκινά τα δρομολόγια το υδροπτέρυγο

Η έναρξη των δρομολογίων του υδροπτέρυγου για τη γραμμή Καβάλα-Λιμένας, φαίνεται πώς θα είναι σύντομα ...

Την πρώτη προεκλογική ουσιαστικά εκδήλωσή του θα πραγματοποιήσει την 1η Μαρτίου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει και ο ίδιος στον προεκλογικό αγώνα πραγματοποιώντας την ...

Στην Ξάνθη ο Υφυπουργός Σ. Γιαννακίδης για τις νέες δράσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Από την Ξάνθη και τον κατάμεστο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ΘΑΜΥΡΙΣ,  παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας ...

Κατώτατος μισθός |Τι ισχύει για τριετίες και επίδομα γάμου

Εντός της εβδομάδας πρόκειται να «κλειδώσει» η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού, καθώς από το ...

Τελεσίγραφο ΥΠΕΝ | Μέγιστος χρόνος μίσθωσης λατομείου 70 χρόνια

Τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο νέος νόμος 4512/2018 για τα λατομεία και το ΥΠΕΝ με ...

Δύο Οχήματα τύπου «Pick up» για τις ανάγκες του τμήματος καθαριότητας του Δήμου Καβάλας

Το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου 2019, πρόκειται να αφιχθούν, δυό οχήματα που πρέπει να ...

Νεκρός 38χρονος ψαράς στην Κεραμωτή Καβάλας

Δύο ερασιτέχνες ψαράδες, ανηψιό και θείο, περισυνέλεξε το πρωί ένας παράκτιος αλιέας με το σκάφος ...

CNBC: Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, διχασμένοι οι αναλυτές για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

Στην αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση, στο τι μέλλει γενέσθαι με το «Μακεδονικό»και την κοινοβουλευτική ...

Στο τραπέζι απόρων 100 τόνοι τρόφιµα με σκοπό του προγράµµατος, την παροχή εργασίας σε µακροχρόνια ανέργους

Σχεδόν 100 τόνοι φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν διατεθεί σε ευπαθείς κοινωνικές οµάδες αντί να ...

Πώς θα λειτουργεί η επιδότηση της δόσης για «κόκκινους» δανειολήπτες

Στην οριζόντια εξωδικαστική ρύθμιση χρεών (δάνεια, οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικές οφειλές, χρέη σε ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ) ...

Μερική απόσυρση της Ryanair από τις γραμμές εσωτερικού

Σε στροφή 180 μοιρών όσον αφορά τη στρατηγική της φαίνεται πως προχωρά η Ryanair, αποσυρόμενη ...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας – Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου “λα-λι λαλώ”

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συνεργασία με το θέατρο Αυλαία, παρουσιάζουν το έργο «λα-λι λαλώ» για ...

Πολιτικές κόντρες και το «Ειρήνη Υμιν» της Δήμαρχου Kαβάλας στην κοπή Βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Καβάλας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019, η ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του ...

Αλλαγές στην διοίκηση του Δήμου Παγγαίου

επανέρχονται στην διοίκηση του Δήμου οι Στέργιος Παπαευθυμίου, Κώστας Τσάκαλος και Χρήστος Γκέντζογλου Αλλαγές στη ...

Η Θάσος μετράει τις «πληγές» της

Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια από την ισχυρή καταιγίδα Αρκετά σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στο νησί της ...