Η Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ «αποχαιρετά» τον πατέρα Κωνσταντίνο Σακαρίδη

Ημ/νία

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου αναγγέλλεται η εκδημία του συνταξιούχου ιερέως π. Κωνσταντίνου Σακαρίδη, πρώην ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Σακαρίδης του Σαράντη γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1933 στο Κιλκίς.
Εκάρη μοναχός στην ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Δαδιάς το 1964 και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος, ακολούθως Πρεσβύτερος το 1967 απὸ τον μακαριστὸ Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρό Κωνσταντίνο.

Με πράξη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διορίσθηκε το 1971 ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και συνταξιοδοτήθηκε την 3-8-1998, χωρίς να παύσει έως το βαθύ γήρας και όσον η κατάσταση της υγιείας του το επέτρεπε να τελεί την Θεία Λειτουργία και να εξομολογεί αναρίθμητους πιστούς που προσέτρεχαν πατρική του αγάπη και διάκριση.
Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Υπηρέτησε και διηκόνησε με θυσιαστικό ζήλο στο πνευματικό, ιεραποστολικό και κηρυκτικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου υπό την καθοδήγηση των Σεβ. Μητροπολιτών Φ.Ν.Θ. Αλεξάνδρου (Καντώνη) και Προκοπίου (Τσακουμάκα)
Σημείο αναφοράς της πολύχρονης ιερατικής του διακονίας η ιεραποστολική του δράση, την οποία ανέπτυσσε μέσα από το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως, με τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις ιεραποστολικών ομάδων στην Αφρικανική Ήπειρο. Δεκάδες βαπτίσεις και αναδοχές μικρών παιδιών, ανεγέρσεις ιερών Ναών, Σχολείων και Ιατρείων στην μακρινή Ουγκάντα, και στην Κένυα.
Αλησμόνητα θα μείνουν τα φλογερά του κηρύγματα μαζί με τις ατελείωτες ώρες μέσα στο εξομολογητήριο των εκκλησίων όπου εξομολογούσε και τις ατελείωτες «ουρές» των πιστών που περίμενα με υπομονή ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα για να εξομολογηθούν σε κείνον.
Ως ελάχιστος φόρος τιμής και εις μνημόσυνον αιώνιον δίδεται στην δημοσιότητα για πρώτη φορά το ΕΥΕΡΓΤΗΡΙΟ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑ (3138/1018/21-7-1998) της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «προς τον πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην Κωνσταντίνον Σακαρίδην, τ.Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου», στο οποίο αποσπασματικώς και μεταξύ των άλλων επισημαίνεται :
«Πανοσιολογιώτατε,
Επί τη εκ της ενεργούς υπηρεσίας αποχωρήσει υμών, λόγω συμπληρώσεως του υπό των κειμένων διατάξεων προβλεπομένου ορίου ηλικίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν τη Συνεδρία Αυτής της 10ης Ιυολίου 1998, εις τας προσενεχθείσας υφ΄ υμών τη Εκκλησία ιεραποστολικάς υπηρεσίας αφορώσα και κατά χρέος τιμώσα υμάς ως εργάτην ανεπαίσχυντον του Αμπελώνος του Κυρίου, εκφράζει υμίν την ευαρέσκειαν Αυτής επί πάσιν, οίς εμώγησεν η υμετέρα Πανοσιολογιότης εν τη διακονία του Θείου Κηρύγματος και της σωτηρίας των ψυχών…. .
Ο Αθηνών ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος»

Απεβίωσε τὴν ΤΡΙΤΗ 17η Οκτωβρίου 2023.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο ΠΕΜΠΤΗ 19 Οκτωβρίου στις 11 το πρωΐ στον ιερό καθεδρικό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας, μετά από την Θεία Λειτουργία που θα προηγηθή ενώπιον του σεπτού σκηνώματος του θανόντος ιερέως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Στεφάνου.

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΕΙ.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα