Η ώρα των αγροτών στο Μαξίμου: Το κρίσιμο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Ημ/νία

Τον «καπνό» που θα βγει από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν οι αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα προκειμένου να δουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ή θα επιστρέψουν στα χωράφια τους.

Με 200 τρακτέρ οι αγρότες στο κέντρο των Τρικάλων – BINTEO
Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο «ραντεβού» της 15μελούς Επιτροπής με τον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα που έχουν τεθεί από τους εκπροσώπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου αλλά και να ακούσουν οι τελευταίοι τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση. Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την σημερινή συνάντηση.

Σε «αναβρασμό» οι αγρότες: Μπλόκα και διαμαρτυρίες μία ημέρα πριν από το ραντεβού με τον Μητσοτάκη – Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι «το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα – βήμα».

Οι αγρότες γνωστοποίησαν τα ονόματα των 15 αντιπροσώπων τους που αποτελούν την επιτροπή και είναι τα εξής:

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση
Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
Νίκος Κούτρας
Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Στο τραπέζι του διαλόγου

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα ζεστό χρήμα.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στη στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία. Στο τραπέζι και η μάχη απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Παράλληλα από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στο τραπέζι του διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης θα βρεθούν:

οι παρεμβάσεις στην ενέργεια
η μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα
το μέτρο – «έκπληξη»
η επιτάχυνση των δόσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει αρχίσει, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του κ. Αυγενάκη, το προηγούμενο διάστημα, η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των χωρών του Νότου για περισσότερα κονδύλια γιατί έχουν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την κλιματική κρίση. Και εκεί οι διαπραγματεύσεις από πλευράς της Ελλάδας θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Κινητοποιήσεις και μπλόκα αγροτών

Από πλευράς κυβέρνησης, μαζί με τον πρωθυπουργό, θα είναι οι συναρμόδιοι υπουργοί ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Σκυλακάκης για τα θέματα ενέργειας, ο κ. Πετραλιάς για την οικονομία και βεβαίως ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή.

Παράλληλα, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μπρατάκος, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, ο κ. Παπασταύρου, ο κ. Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα

Στο ολικό κλείσιμο των συνόρων της χώρας μας με την Βόρεια Μακεδονία, στο τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα, προχωρούν σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας, την ώρα που θα γίνεται η συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό.

Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός για τη διέλευση των φορτηγών οχημάτων έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Σήμερα, οι κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 11:30, με τους αγρότες των Τρικάλων να αναμένεται να προχωρήσουν εκ νέου σε αποκλεισμούς δρόμων, κλείνοντας το Μεγαλοχώρι.

Την ίδια στιγμή, για τις 11:30, σήμερα, αναμένεται πορεία των αγροτών και στον Βόλο, από το Στεφανοβικείο όπου θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους στο θυρόφραγμα της Κάρλας.

Στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες της Αχαΐας, της Λακωνίας και της Βορείου Ελλάδος.

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα