Η Θρακική Εστία τιμά την Παναγία Σηλυβριανή

Ημ/νία

Κάθε χρόνο, στις αρχές του Σεπτέμβρη (7 και 8 του μήνα) εορτή γεννήσεως της Θεοτόκου, στον Μητροπολιτικό Ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου στην Καβάλα τιμάται η Παναγία η Σηλυβριανή. Εδώ όπου φυλάσσεται από το 1922 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι αυτή που μπροστά της προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος. Η εικόνα της Παναγίας βρισκότανε στον Μητροπολιτικό ναό του Γενέθλιου της Θεοτόκου, στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και την φέρανε με τον ξεριζωμό τον Νοέμβριο του 1922 οι πρόσφυγες, ανατολικοθρακιώτες από τη Σηλυβρία στην Καβάλα. Ήτανε αναγκασμένοι να αφήσουν τις πατρογονικές εστίες, περιουσίες και υπάρχοντα.
Δεν άφησαν όμως εκεί τα ιερά τους κειμήλια, όπως εικόνες και ιερά σκεύη των ναών, έτσι την έφεραν και την τοποθέτησαν στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Καβάλα.
Οι ξεριζωμένοι από τα πατρογονικά εδάφη τους, πρόσφυγες από τη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, μαζί με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής φέρανε επίσης και τα λείψανα της Οσίας Ξένης αλλά και την Τιμία κάρα του Αγίου Αγαθόνικου.
Η οικογένεια που την φύλαξε από την μανία των Τούρκων και την έφερε στην Ελλάδα ήταν η οικογένεια του Τηλέμαχου Κιτσικόπουλου.
Το πανηγύρι της Παναγίας Σηλυβριανής στην Ανατολική Θράκη κρατούσε ένα μήνα περίπου και ερχόταν κόσμος από όλη την Ανατολική Θράκη, στην παραλιακή πόλη της Σηλυβρίας καθώς επίσης κι από όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας και ήταν θαυματουργή.
Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα του αγιογράφου όμως γνωρίζουμε ότι σε αυτή την εικόνα μπροστά προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος καταγότανε από την Σηλυβρία. Η Παναγία η Σηλυβριανή τιμάται στο Γενέσιον της Θεοτόκου.
Η Μητρόπολη μας Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου, όπως και η Θρακική Εστία Καβάλας κάθε χρόνο έχουν την γενική φροντίδα του διημέρου των λατρευτικών εκδηλώσεων. Οι Θρακιώτες και οι Καβαλιώτες τιμούν πάντα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την θαυματουργική εικόνα.
Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 στις 7 το απόγευμα θα γίνει ο Μέγας Εσπερινός και η Λιτάνευση της Εικόνας. Την επομένη μέρα Παρασκευή στις 7 το πρωί θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Οι σύλλογοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις λατρευτικές εκδηλώσεις μπορούν να προσέλθουν με τα λάβαρα τους και Θρακιώτικη ενδυμασία.

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα