Μακάριος Λαζαρίδης: Οι ένοχοι της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών θα πρέπει να τιμωρηθούν, όπως τους αρμόζει

Ημ/νία

Την ευθύνη όλων «να χυθεί άπλετο φως, προκειμένου να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αλλά και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθεί ξανά ποτέ κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη.

Το σύνολο των πτυχών της υπόθεσης, όπως τόνισε, «διερευνάται με κάθε λεπτομέρεια από τη Δικαιοσύνη. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνούμε όλοι εδώ μέσα για τον ανεξάρτητο ρόλο της και για την απόλυτη εμπιστοσύνη που της έχουμε. Είναι αυτή που θα καταδείξει – όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα – την αλήθεια».

Από εκεί και πέρα, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «η Εξεταστική Επιτροπή, τη σύσταση της οποίας πρότεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε αμέσως, όλους αυτούς τους μήνες διερεύνησε με τον πιο λεπτομερή τρόπο τις συνθήκες της τραγωδίας, εξέτασε τις χρόνιες παθογένειες του σιδηροδρόμου, καθώς και 39 μάρτυρες, περισσότερους από κάθε άλλη αντίστοιχη διαδικασία.

Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι τη βραδιά του δυστυχήματος, ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως, ο Κ.Ο.Κ. του σιδηροδρόμου όπως ονομάζεται, παραβιάστηκε επτά φορές. Εάν είχε τηρηθεί χωρίς εκπτώσεις και αστερίσκους, το δυστύχημα, σύμφωνα με τους μάρτυρες, δεν θα είχε συμβεί».

Ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε «σεβασμό απέναντι στις οικογένειες των 57 θυμάτων. Κανείς από εμάς εδώ δεν μπορεί να έρθει στη θέση τους και να αισθανθεί τον πόνο τους.

Δυστυχώς, την ίδια ώρα, κάποιοι πολιτικοί και τα κόμματά τους κάνουν πολιτική ακόμα και στις πλάτες συγγενών, ακόμη και στο όνομα θυμάτων και νεκρών.

Το λέω γιατί κάποιοι σε αυτή την αίθουσα μίλησαν για ντροπή. Ντροπή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, είναι η τυμβωρυχία. Ντροπή είναι να επιλέγεις νεκρούς και να κάνεις καριέρα στο όνομα κάποιων εξ αυτών».

Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «ήλπιζα ότι θα επικρατούσε σωφροσύνη και λογική. Ότι δεν θα έμπαιναν και πάλι μπροστά μικροκομματικά συμφέροντα. Δυστυχώς ούτε τώρα καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε.

Εκ μέρους της πλειοψηφίας, θέλω να ελπίζω ότι το πόρισμα στο οποίο καταλήξαμε, θα συμβάλλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, βοηθώντας τη Δικαιοσύνη. Στην αποσαφήνιση των συνθηκών της τραγωδίας και στον εντοπισμό των ενόχων που θα πρέπει να τιμωρηθούν, όπως τους αρμόζει.

Το οφείλουμε στις ψυχές των 57 θυμάτων, στις οικογένειές τους, στους 180 τραυματίες, στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας».

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα