Μακάριος Λαζαρίδης: Βρίσκουμε εργάτες γης για τους αγρότες μας

Ημ/νία

Στην σημαντική τροπολογία που «συνδέει την άδεια διαμονής αλλοδαπών με την προσφορά εργασίας, βάζει τάξη στην αταξία και ρυθμίζει την ανομία», αναφέρθηκε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το ασφαλιστικό.

Είναι ένα θέμα, όπως εξήγησε, «που απασχολεί έντονα τους γεωργούς και κτηνοτρόφους και της εκλογικής μου περιφέρειας, της Καβάλας, τα σχετικά αιτήματα των οποίων για αναζήτηση εργατών γης έχω κατ’ επανάληψη μεταφέρει στους δύο αρμοδίους υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Καιρίδη».

Ξεκαθάρισε δε «κάποια πράγματα οριστικά και αμετάκλητα» για το θέμα:

✓ Η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική.

✓ Η τροπολογία δεν αναιρεί την επταετία και προϋπόθεση είναι οι μετανάστες να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

✓ Συνδέουμε την τριετία για τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Όταν δεν θα έχουν πρόσβαση θα χάνουν τη νόμιμη άδεια διαμονής.

✓ Η ρύθμιση είναι άπαξ με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2023.

✓ Η τροπολογία δεν παρέχει σε κανέναν τη δυνατότητα να φέρει μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα.

✓ Δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

✓ Η συζήτησή μας δεν γίνεται εν κενώ. Υπάρχει, σήμερα που συζητάμε, αυτόματη διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών, με αρχικό νόμο το 2005 επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και με δεύτερο νόμο το 2014 επί Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Η συγκεκριμένη τροπολογία αυτό που απλά κάνει είναι να ενισχύει και να θωρακίζει ακόμα περισσότερο τις δύο συγκεκριμένες και σωστές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

✓ Και τέλος, η τροπολογία λύνει – μερικώς είναι αλήθεια, καθώς σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης, ενώ η διάταξη αφορά 28.000 μετανάστες – ένα κοινωνικό πρόβλημα, αντιμετωπίζει θέματα εθνικής ασφάλειας και βοηθάει να εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία του Κράτους.
«Προφανώς στηρίζω και υπερψηφίζω την τροπολογία», ανέφερε.

Ο κ. Λαζαρίδης, σχολιάζοντας τον πυρήνα του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πραγματικά κομβική μεταρρύθμιση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, η οποία μεριμνά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους συνταξιούχους, αλλά και για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας. Βασικά γνωρίσματα και αυτού του νομοσχεδίου είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοσιονομική σταθερότητα, από την οποία δεν ξεφεύγουμε στο ελάχιστο».

Υπό το πρίσμα αυτό, ανέφερε ενδεικτικά:

  • Την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.
  • Τη σύσταση ενός πολύ πιο ευέλικτου και φιλικού θεσμικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία.
  • Τη θέσπιση για πρώτη φορά ειδικής παροχής μητρότητας για τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες.
  • Την αύξηση του ορίου της δυνατότητας ρυθμίσεως οφειλής στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να μπορεί ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας να πάρουν σύνταξη.
  • Την απόδοση επιδόματος σε συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους.
  • Την ταχύτερη απονομή των επικουρικών συντάξεων.

«Μία από τις βασικές παραμέτρους για τις οποίες οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η βελτίωση της καθημερινότητάς τους, υλοποιείται σε καθημερινή βάση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης και συνέχισε:

«Έχουμε διαμηνύσει ότι θα είμαστε διαρκώς δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη, κάνοντας πράξη τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είμαστε δεσμευμένοι. Τηρούμε πιστά το συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε με την κοινωνία το 2019 και το ανανεώσαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023. Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε».

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα