Με άτυπη συμφωνία ναυτιλιακών εταιρειών- Λιμεναρχείου υπάρχει πλοίο επιφυλακής στη Θάσο

Ημ/νία

Με δήλωσή του, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης διευκρίνισε ότι δεν υποχρεούνται οι ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν πλοίο επιφυλακής. Ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας κ. Νίκος Τσιλογιώργης υπογράμμισε πως σε περίπτωση που δεν υπάρχει δηλωμένο πλοίο επιφυλακής αναλαμβάνει το έργο ιδιώτης.

Συγκεκριμένα είπε ότι «το πλοίο επιφυλακής λειτουργεί για το διάστημα που δεν εκτελούνται δρομολόγια, δηλαδή από το τελευταίο της ημέρας μέχρι το πρώτο της επόμενης. Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του πλοίου επιφυλακής δεν υπάρχει. Υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών και του Λιμεναρχείου. Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες κάθε μέρα να δηλώνουν στο Λιμεναρχείο, αυτές που θέλουν, το πλοίο επιφυλακής για το διάστημα που δεν εκτελούνται τα δρομολόγια».

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

Πρόσθεσε ότι «αυτό λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα και θα λειτουργήσει και το επόμενο, διότι αυτήν τη στιγμή που έχουμε 15 πλοία, το καθένα χαρακτηρίζεται πλοίο επιφυλακής μία φορά το 15ήμερο. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δεν δηλώσει πλοίο επιφυλακής για κάποιοι έκτακτο περιστατικό, τότε η Λιμενική Αρχή της Θάσου είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει πλοίο επιφυλακής. Ή θα χρησιμοποιηθεί το πλωτό του Λιμενικού ή κάποιο της Energean. Σε περίπτωση που υπάρχει και εδώ πρόβλημα, τότε αναζητείται ιδιώτης. Είχαμε και τέτοιες περιπτώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε ενημέρωση που είχα από το Λιμεναρχείο, οι δύο μεγάλες εταιρείες δηλώνουν καθημερινά και η τέταρτη ναυτιλιακή μαθαίνω ότι δεν δημιουργεί προβλήματα για πλοίο επιφυλακής. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με την τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία κι αυτή, όμως, θα συμμορφωθεί διότι πιστεύω ότι είναι υποχρεωμένες για λόγους εταιρικής ευθύνης να βάζουν πλοίο επιφυλακής, το οποίο είναι απαραίτητο. Έχουμε πολλά έκτακτα περιστατικά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο κόσμος είναι αρκετός».

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα