ΠΑΓΓΑΙΟ

«Μουσείο» Παιδείας στην Ελευθερούπολη

Πλούσια σε σχολικά είδη δημοτικής εκπαίδευσης η συλλογή του Βασίλη  Βεργόπουλου

Γράφει ο Αχιλλέας Χ. Καραγκιοζόπουλος

μουσειο παιδειασ (3)Αντικείμενα γνωστά και οικεία για τους περισσότερους από εμάς. Αντικείμενα που έχουν σχέση με τη σχολική πραγματικότητα όπως την έζησαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Η ποδιά, το κουδούνι, τα θρανία, η βέργα του δασκάλου, η έδρα, ο μαυροπίνακας, ο σπόγγος. Εικόνες που αντικατέστησε η σύγχρονη τεχνολογία. Πολλά από τα αντικείμενα αυτά έχουν χαθεί, κάποια όμως έχουν διασωθεί και συγκεντρωθεί σε ένα χώρο, για να μας θυμίζουν παλιές καλές στιγμές των παιδικών μας χρόνων και κυρίως τον τρόπο εξάσκησης της διδασκαλίας τότε. Η διάσωση εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εποχές και τείνει σήμερα να εξαφανιστεί αποτελεί σοβαρή πολιτιστική έκφραση για τις επερχόμενες γενεές.

Έναν τέτοιο χώρο έχει δημιουργήσει ο δάσκαλος Βασίλης Βεργόπουλος, στην Ελευθερούπολη,  με σκοπό τη συλλογή και έκθεση σχολικών αντικειμένων, εντύπων και βιβλίων ιστορικής σημασίας.

Στο χώρο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μία σειρά υπέροχων σωσμένων σχολικών αντικειμένων που μετρούν περί τους δύο αιώνες. Σωστό σχολείο είναι ο χώρος που έχει δημιουργήσει ο κ. Βεργόπουλος, μια και ο επισκέπτης παίρνει, και μόνο με την περιήγησή του στο χώρο, μαθήματα για τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι δάσκαλοι κατά την διδασκαλία τους στην τάξη και έρχεται σε επαφή με την σχολική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, που ξεκινά τον 19ο αιώνα και διατρέχει τον 20ο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Βεργόπουλος, σκοπός του είναι να διασωθούν τα σχολικά αντικείμενα, βιβλία και άλλα εποπτικά μέσα των περασμένων δεκαετιών  από τη φυσική φθορά και από τη λήθη του χρόνου.

Παράλληλα να θυμηθούν οι παλαιότερες γενιές τα σχολικά τους χρόνια και να δουν και να μάθουν οι νεότεροι για το σχολείο του παρελθόντος.

Θρανία ξύλινα, κιμωλίες, σπόγγοι, ο μαυροπίνακας, το τεράστιο αριθμητήριο, χάρακες, η υδρόγειος σφαίρα, οι κάρτες του δασκάλου, μελανοδοχεία, στυπόχαρτα, σχολικά βιβλία αλλά κι ένα πλούσιο υλικό από φωτογραφίες δασκάλων και μαθητών σε σχολικές εκδηλώσεις και γυμναστικές επιδείξεις, είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες αντικείμενα που έχει συλλέξει ο κ. Βεργόπουλος.

Ευελπιστεί δε  ότι σε κάποια χρονική στιγμή να τα εκθέσει σε κατάλληλο για επίσκεψη χώρο  (για τους σημερινούς και αυριανούς μαθητές) και γιατί όχι σε συνεργασία με την δημοτική αρχή του Δήμου Παγγαίου να δημιουργηθεί και ένα Μουσείο Παιδείας καθώς τέτοιου είδους μουσεία σπανίζουν σήμερα στη χώρα μας και μια επίσκεψη τους σε ένα τέτοιο μουσείο αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο.  Ένα ταξίδι που προσφέρει πολλές αναμνήσεις για τους παλιότερους και που αποτελεί τον πυρήνα για γνώση και σπουδή του πολιτισμού και των ηθών των παλαιών χρόνων στους νεότερους.  Θα αποτελέσει έναν ιδιαίτερα ζεστό χώρο, μια και όλοι περάσαμε από τις τάξεις ενός σχολείου, αλλά και ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη της Ελευθερούπολης και της ευρύτερης περιοχής. Ένας χώρος που θα δίνει ζωή, που θα «ζωντανεύει» με κάθε επίσκεψή μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button