ΕΛΛΑΔΑΕΝΘΕΤΑΘΑΣΟΣΚΑΒΑΛΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να Ζητήσει Συγνώμη ο Περιφερειάρχης για τις Επιπτώσεις των Ενεργειών από τους Ελαιοπαραγωγούς της Θάσου του ζητά ο Χριστόδουλος Τοψίδης

2018|Πως φτάσαμε στο σημείο μιας καταστροφικής χρονιάς στην παραγωγή ελαιολάδου της Θάσου;

Ποια τα λάθη και οι παραλήψεις για την προστασία των Ελαιόδεντρων από τον Δάκο;

«Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για την παραγωγή του ελαιολάδου της Θάσου, συνεπώς και για το εισόδημα των αγροτών του νησιού, λόγω της μη έγκαιρης υλοποίησης του προγράμματος συλλογικής δακοκτονίας.Το γεγονός ότι φέτος η Κοινή Υπουργική Απόφαση των τεσσάρων συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών) για την «κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες-Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2019» δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», δίνει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος το αργότερο έως τις 16/4/2019. Έτσι, το πρόγραμμα της δακοκτονίας να μπορεί να ξεκινήσει τις εφαρμογές του από τις αρχές Μαΐου, εάν και όπου υπάρξει ανάγκη».Οι Περιφερειακές Ενότητες μπορούν και είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες που απαιτούνται για το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2019.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Τις δικές του απαντήσεις δίνει αποκλειστικά στην Εφημερίδα “Ελευθερία του Λόγου”ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης,τονίζοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις από πλευράς του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η οργανωμένη δακοκτονία, από το κράτος, στην Περιφέρειά μας λαμβάνει χώρα στην Θάσο, στην Σαμοθράκη & στις περιοχές της Μαρώνειας & της Μάκρης. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα παλιό και εξαιρετικά γραφειοκρατικό. Το 2018 ήταν μία χρονιά που λόγω των συνθηκών οι πληθυσμοί του εντόμου του δάκου ήταν εξαιρετικά πρώιμοι και εξαιρετικά υψηλοί ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών καθυστέρησαν πολύ κι αυτό είχε συνέπειες στην μείωση της αποτελεσματικότητας της δακοκτονίας.

ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΚΟ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ

Στην περίπτωση της Θάσου, ο Περιφερειάρχης πέτυχε να χειροτερέψει τα πράγματα και να συμβάλει έτσι στην αύξηση των ζημιών. Συγκεκριμένα καθυστέρησε και τελικά πέτυχε να αποτρέψει την πρόσληψη γεωπόνων, οι οποίοι θα επέβλεπαν την εφαρμογή της δακοκτονίας, γιατί, όπως έμαθα, διαφωνούσε με την νόμιμη διαδικασία για την δημοσίευση της προκήρυξης της πρόσληψης των γεωπόνων. Δεν του άρεσαν, δηλαδή, οι εφημερίδες στις οποίες θα δημοσιευόταν η πρόσκληση ενδιαφέροντος που απαιτεί το ΑΣΕΠ. Έτσι προκάλεσε επιπλέον καθυστερήσεις, πρότεινε κάτι άλλο προφανώς παράτυπο, το οποίο δεν εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανάπτυξης και τελικά «τη νύφη την πλήρωσαν» οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου. Αφού χωρίς γεωπόνους ή για την ακρίβεια με έναν μόνο γεωπόνο, τον μόνιμο γεωπόνο της ΔΑΟΚ Καβάλας στο νησί δεν μπορεί να γίνει η επίβλεψη και ο συντονισμός μίας τέτοιας μεγάλης προσπάθειας καταπολέμησης σε τόσες χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων.

Αν και αναγνωρίζω την προσπάθεια που έκανε ο μοναδικός γεωπόνος, ο οποίος, να σημειώσω, ότι δεν ασχολείται αποκλειστικά με την δακοκτονία.Το τραγικότερο είναι πως ο Περιφερειάρχης, μάλλον, δεν συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις των ενεργειών του γι αυτό δεν έχει ζητήσει ούτε συγνώμη από τους ελαιοπαραγωγούς, ούτε διεκδίκησε ποτέ κάποια αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς σε αντιστάθμισμα της ζημιάς στην οποία και ο ίδιος συνέβαλε. Σημειώστε πως την ίδια στιγμή άλλοι περιφερειάρχες πέτυχαν και εξασφάλισαν αποζημιώσεις από τα ποσά του deminimis για τους παραγωγούς των περιοχών τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button