Ολυμπιακός: Οι εφτά αποφάσεις Μαρινάκη – Μεντιλίμπαρ που άλλαξαν τη μοίρα του Θρύλου

Ημ/νία

Πίστεψαν, πάλεψαν, θριάμβευσαν!

Πως κατάφεραν Βαγγέλης Μαρινάκης και Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να μετατρέψουν μια “χαμένη χρονιά” του Ολυμπιακού στο ομορφότερο παραμύθι της ιστορίας του με την κατάκτηση του Europa Conference League!

Ένα έπος που όμοιό του δεν συναντάς σε άλλο κεφάλαιο της εγκυκλοπαίδειας του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Ένα όνειρο δεκαετιών για γενιές και γενιές φίλων του Ολυμπιακού στο οποίο αφιέρωναν το μεγαλύτερο μέρος των στιχουργικών τους εμπνεύσεων οι δημιουργοί της “ερυθρόλευκης” εξέδρας. Ναι, το Ευρωπαϊκό δεν είναι πια ένα όνειρο τρελό!

Αν στην αρχαιότητα τα εφτά θαύματα του κόσμου αποτελούνταν από ισάριθμα σημαντικά μνημεία, πίσω από το “θαύμα” της κατάκτησης του Europa Conference League “κρύβονται” εφτά κομβικές αποφάσεις που άλλαξαν τη μοίρα του Ολυμπιακού και μετέτρεψαν την ελλαττωματική και άκρως προβληματική “μηχανή” των “ερυθρόλευκων” στην ομάδα-όνειρο που έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στη μυθολογία του Θρύλου του Πειραιά.

Εφτά αποφάσεις που φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του… σκηνοθέτη και του σεναριογράφου του απόλυτου ποδοσφαιρικού blockbuster που μας χάρισαν οι Πειραιώτες κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στα 65 χρόνια συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στις διοργανώσεις της UEFA: Του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ!

Οι μεταγραφικές “βόμβες” του Ιανουαρίου που εκτόξευσαν τον Ολυμπιακό

Όταν στις 7 Ιανουαρίου ο Ολυμπιακός του Κάρλος Καρβαλιάλ γνώριζε την ήττα από την ΑΕΚ μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Super League, το σενάριο της σεζόν εξελισσόταν εφιαλτικό για τους Πειραιώτες. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στα διαδικτυακά “καφενεία” των social media υποστήριζε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αφήσει την ομάδα στην τύχη της πετώντας… λευκή πετσέτα. Ο βαθμολογικός πίνακας έμοιαζε αμείλικτος: Παναθηναϊκός 40, ΑΕΚ 38, ΠΑΟΚ 38, Ολυμπιακός 32.

Η απάντηση του ιδιοκτήτη της πειραϊκής ΠΑΕ αποτέλεσε τον καθρέφτη της φιλοσοφίας του: “Ποτέ μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου, ποτέ μην τα παρατάς”. Βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη ο Βαγγέλης Μαρινάκης προχώρησε στην ενίσχυση του “ερυθρόλευκου” ρόστερ με εξαιρετικά ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, τρεις εκ των οποίων έμελλε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγέννηση που θα ακολουθούσε. Ο Νταβίντ Κάρμο ξύπνησε μνήμες… Μέλμπεργκ με την επιβλητική του παρουσία στο κέντρο της άμυνας.

Ο Τσικίνιο αποτέλεσε άξιο συνεχιστή της κληρονομιάς των μέσων που έγραψαν ιστορία στο λιμάνι. Ο Αντρέ Όρτα με την πολύτιμη εμπειρία του, αποτέλεσε ιδανική προσθήκη στη μεσαία γραμμή που έπασχε από… λειψανδρία. Τον Ιανουάριο ενδεχομένως εκείνες οι κινήσεις να μην είχαν μετριάσει την απογοήτευση στις τάξεις των φίλων του Ολυμπιακού. Τέσσερις μήνες μετά αξιολογούνται ως ένα από τα βασικά “κλειδιά” που άνοιξαν τις πύλες του ευρωπαϊκού Παραδείσου!

H άφιξη του “θαυματοποιού” Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αντιλαμβάνεται την ποιοτική αναβάθμιση που είχε υποστεί το ρόστερ του Ολυμπιακού, όσο κυλούσαν τα παιχνίδια του Ιανουαρίου γινόταν ολοένα και πιο εμφανής η αδυναμία του Κάρλος Καρβαλιάλ να γυρίσει… τούμπα μια παρτίδα που έμοιαζε χαμένη. Η θλιβερή εμφάνιση των Πειραιωτών στο “Απόστολος Νικολαΐδης” στις 4 Φεβρουαρίου και η ήττα με κάτω τα χέρια από τον Παναθηναϊκό (2-0) αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής.

Οι “ερυθρόλευκοι” χρειάζονταν ένα θαύμα! Και το αναζήτησαν στο πρόσωπο του… θαυματοποιού που λίγους μήνες νωρίτερα άφηνε άφωνο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οδηγώντας την “αναιμική” Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League.

Με τις ευχές του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έμοιαζε με εξαιρετική επιλογή για τον πάγκο του Ολυμπιακού. Κι όταν οι παίκτες του άλωσαν την Τούμπα με το εμφατικό 1-4 στην Τούμπα το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου, τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας άρχισαν δειλά-δειλά να επιστρέφουν στα πρόσωπα των “ερυθρόλευκων” φιλάθλων.

H κίνηση-ματ του Βαγγέλη Μαρινάκη με την ανανέωση του Μεντιλίμπαρ μετά από συντριβή

Στη διάρκεια αυτής της παραμυθένιας διαδρομής που ξεκίνησε ουσιαστικά στα μέσα Φεβρουαρίου, υπήρξε μια νύχτα-ορόσημο και μια απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη που ουσιαστικά αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο της εποποιΐας που ακολούθησε. Η συντριβή με 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το βράδυ της 7ης Μαρτίου έμοιαζε να βυθίζει ξανά το “ερυθρόλευκο” καράβι σε… θαλασσοταραχή εσωστρέφειας. Με μια κίνηση-ματ, όμως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοίνωσε το επόμενο κιόλας πρωινό την ανανέωση της συνεργασίας με τον Βάσκο και μία εβδομάδα αργότερα εισέπραττε στο Βελιγράδι τους καρπούς της εμπιστοσύνης του. Γιατί μετά το θρυλικό 1-6 επί της Μακάμπι στο γηπεδάκι της Μπάτσκα Τόπολα, ο Ολυμπιακός δεν θα κοιτούσε ποτέ ξανά πίσω!

H ενεργοποίηση Καρεμπέ και η επιστροφή Κοβάσεβιτς στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού

Άλλη μια κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη που ενδεχομένως να μην έχει εκτιμηθεί όσο πρέπει, ήταν το… μπόλιασμα ηθικού των αποδυτηρίων του Ρέντη με την καθημερινή παρουσία δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων σε αυτά. Η αναβάθμιση του ρόλου του Κριστιάν Καρεμπέ στην καθημερινότητα της ομάδας και η επιστροφή του Ντάρκο Κοβάσεβιτς στην “ερυθρόλευκη” οικογένεια λειτούργησαν καταλυτικά στην λειτουργία του προπονητικού κέντρου του Ολυμπιακού και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν στο χορτάρι!

H εμπιστοσύνη στον Τζολάκη και η καθιέρωσή του

Από τα μέσα Μαρτίου η… μπαγκέτα της ποδοσφαιρικής επανάστασης που συντελέστηκε στον Ολυμπιακό πέρασε ουσιαστικά από τα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη σε αυτά του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, με τον Βάσκο να προχωρά σε συγκεκριμένες «χειρουργικές» κινήσεις που αποδείχτηκαν θαυματουργές μέχρι να φτάσουμε στο επικό τέλος της διαδρομής στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μία από τις πιο κομβικές ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Τζολάκης.

Από τη ρεβάνς με την Μπάτσκα Τόπολα (όταν ο 22χρονος Χανιώτης υπερασπίστηκε για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της σεζόν την εστία της ομάδας του σε ευρωπαϊκό παιχνίδι) ο Μεντιλίμπαρ αδιαφόρησε για ταυτότητες, ηλικίες και διαβατήρια και βρήκε έναν τερματοφύλακα που κάλυπτε ολοκληρωτικά τα “θέλω” του. Η ικανότητα του Τζολάκη να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός αγωνιζόμενος μακριά από την εστία του εδραίωσε την εμπιστοσύνη του Βάσκου στο πρόσωπο του νεαρού πορτιέρο και η συνέχεια έμελλε να εξελιχτεί σε ένα από τα ομορφότερα παραμύθια που έχουμε ξεφυλλίσει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

H αξιοποίηση του ηγετικού Ιμπόρα

Κι αν ο Μεντιλίμπαρ δεν κοίταξε μια φορά την ηλικία που έγραφε η ταυτότητα του Τζολάκη, στην περίπτωση του Βιθέντε Ιμπόρα δεν το σκέφτηκε ούτε για δευτερόλεπτο. Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από το Βάσκο, ο πολύπειρος Ισπανός μέσος όχι μόνο βγήκε από την… κατάψυξη που τον είχαν τοποθετήσει Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ, αλλά εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο κομβικά γρανάζια της θρυλικής κατάκτησης του Europa Conference League.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: Με Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ ο Ιμπόρα είχε χαθεί κάπου στα βάθη του πάγκου μετρώντας μόλις 111 λεπτά συμμετοχής στα 6 παιχνίδια του ομίλου του Europa League με Φράιμπουργκ, Γουέστ Χαμ και Μπάτσκα Τόπολα.

Με τον Μεντιλίμπαρ ο “μπαρουτοκαπνισμένος” στα σπουδαία ευρωπαϊκά παιχνίδια με τη Σεβίλλη μέσος μετατράπηκε σε… δεξί χέρι του Βάσκου στο χορτάρι, μετρώντας 359’ λεπτά στα τέσσερα τελευταία ματς της σεζόν. Ένας δεύτερος προπονητής στον αγωνιστικό χώρο, ένας καταλύτης που βοηθούσε τους συμπαίκτες του να γίνονται όλο και καλύτεροι. Ο Μεντιλίμπαρ έδεσε στο πλευρό του Τσικίνιο και Έσε δημιουργώντας μια τριάδα-όνειρο που κυριάρχησε ακόμη και στα δύο παιχνίδια με την καταπληκτική φετινή Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι.

H… εγκατάσταση του Ελ Κααμπί μέσα στο “κουτί”

Ο Ιμπόρα, όμως, δεν ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής που… κακοποιήθηκε ποδοσφαιρικά στα χέρια του Καρβαλιάλ. Κάτι ανάλογο παραλίγο να συμβεί και με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Με τον Μαροκινό να υποχρεώνεται να κινείται βάσει πλάνου περισσότερο εκτός περιοχής, ο Ολυμπιακός κατάφερνε να “αφοπλίζει” μόνος του ένα “πυρηνικό όπλο” όπως διαπίστωσαν με την έλευση του Μεντιλίμπαρ οι αμυντικοί της Μακάμπι, της Φενέρ, της Άστον Βίλα και της Φιορεντίνα.

O Βάσκος τροποποίησε το επιθετικό σχλεδιο ανάπτυξης της ομάδας του, εγκατέστησε ουσιαστικά τον Ελ Κααμπί μέσα στο “κουτί” και όλα τα υπόλοιπα… έγιναν ιστορία! Όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά, καθώς ο MVP του τελικού του Europa Conference League πέτυχε 11 γκολ στις νοκ άουτ φάσεις εξασφαλίζοντας μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας όχι μόνο του Ολυμπιακού αλλά και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Υπήρχαν, φυσικά, και άλλες κινήσεις τόσο από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, όσο και του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που διαφοροποίησαν ριζικά τη μοίρα μιας σεζόν που έμοιαζε ολοκληρωτικά χαμένη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την έμπρακτη υποστήριξη του “ερυθρόλευκου” οργανισμού στο πρόσωπο του Παναγιώτη Ρέτσου μετά τα ατομικά λάθη στα οποία υπέπεσε στα παιχνίδια με τη Μακάμπι; Ο διεθνής άσος δεν έχασε ποτέ τη θέση του στην ενδεκάδα και έφτασε στο σημείο στα τρία παιχνίδια με Άστον Βίλα και Φιορεντίνα να μας προσφέρει απλόχερα ένα από τα κορυφαία προσωπικά ρεσιτάλ Έλληνα ποδοσφαιριστή σε διοργάνωση της UEFA.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στον επίλογο του παραμυθιού: “Και έζησαν αυτοί καλά και τα εκατομμύρια των φίλων του Ολυμπιακού καλύτερα”. Αυτά τα εκατομμύρια φιλάθλων που το βράδυ της Τετάρτης κρατούσαν ψηλά με δάκρυα στα μάτια τα ερυθρόλευκα κασκόλ. Άλλοι δεν σταμάτησαν να πιστεύουν, άλλοι είδαν την πίστη τους να κλονίζεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Το σημαντικό ήταν ότι ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν σταμάτησε να ονειρεύεται και δεν έπαψε ποτέ να παλεύει να υλοποιήσει τα πιο τρελά του όνειρα. Κι από εκεί ψηλά, από μια απάτητη μέχρι πρότινος κορυφή από ελληνικές μπότες, ο Θρύλος του Πειραιά δεν θυμάται μόνο τις εφτά αποφάσεις που τον έφεραν να πρωταγωνιστεί στο μεγαλύτερο έπος της ιστορίας του, αλλά ατενίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το ευρωπαϊκό του μέλλον. Γιατί σε έναν οργανισμό που δεν σταματά να ονειρεύεται οι προκλήσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Το Europa Conference League φεύγει, το Europa League έρχεται!

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”.

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα