Πολύ σύντομα οι πρώτες συνδέσεις φυσικού αερίου στην Καβάλα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Χρήστο Γάκη

Ημ/νία

Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες δοκιμές του αγωγού φυσικού αερίου στην πόλη της Καβάλας, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν και οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών.

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Γάκης, ο οποίος έκανε παράλληλα κι έναν σύντομο απολογισμό για το 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ

«Ήταν σίγουρα μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά το 2022, στη διάρκεια της οποίας είχαμε μεγάλη πρόοδο στα έργα που αφορούν τον ενεργειακό τομέα. Θυμίζω ότι εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην Κομοτηνή, ο αγωγός που μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, κομβικής σημασίας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να γίνει πραγματικά ένας ενεργειακός κόμβος, που θα μπορεί να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλη την Ευρώπη. Πρόκειται επίσης για μια μεγάλη επένδυση που χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία κι ήταν σημαντικό ο αγωγός να ενεργοποιηθεί εντός του 2022, κάτι που τελικά έγινε πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γάκης.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

Όσον αφορά τα έργα φυσικού αερίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος επισήμανε ότι «Τα έργα του φυσικού αερίου προχώρησαν το 2022 εντός του χρονοδιαγράμματος και στην πόλη της Καβάλας. Το επόμενο διάστημα, όπως έχουμε συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους της ΔΕΔΑ, θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές του αγωγού, για να διαπιστωθεί ότι όλα είναι εντάξει και ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας. Όλα αυτά θα γίνουν εντός Ιανουαρίου και σιγά σιγά θα γίνουν και οι πρώτες συνδέσεις φυσικού αερίου και στην πόλη μας. Ένα έργο που από την αρχή είχαμε επισημάνει ότι είναι ένα από τα κομβικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και από τα σημαντικότερα και για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Καβάλα δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, αφού είχε εξαιρεθεί από τους πρώτους σχεδιασμούς και στη συνέχεια με παρεμβάσεις της κυβέρνησης εντάχθηκε και αυτή. Βέβαια να τονίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή επιτεύχθηκε με τις παρεμβάσεις του περιφερειάρχη Α,Μ.Θ., Χρήστου Μέτιου, διότι διαφορετικά η Καβάλα θα ήταν η μόνη πόλη της Περιφέρειας μας που δεν θα είχε πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Το δίκτυο ολοκληρώνεται, θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις το 2023 στην Καβάλα, ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν, προκειμένου το δίκτυο να επεκταθεί σε όλη την πόλη, ώστε μέχρι τα τέλη του 2023, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, ο βασικός κόμβος να είναι ολοκληρωμένος, με στόχο η πόλη να έχει πρόσβαση και να μπορεί να συνδεθεί με το φυσικό αέριο».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Τέλος, για την ανανέωση της θητείας του από τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., Χρήστο Μέτιο, ο κ. Γάκης τόνισε ότι «Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και ανανέωσε την θητεία μου. Αύξησε περαιτέρω τις αρμοδιότητές μου αναθέτοντας μου και τον τομέα των συγκοινωνιών και των μεταφορών, κάτι που σημαίνει πρόσθετες υποχρεώσεις. Ο κ. Μέτιος δείχνει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου, τόσο με την ανανέωση της θητείας μου, όσο και με την αύξηση των αρμοδιοτήτων μου για την επόμενη χρονιά. Μια χρονιά προεκλογική στη διάρκεια της οποίας απαιτείται επαφή με τους πολίτες και σίγουρα έργο, το οποίο όλη την προηγούμενη περίοδο στον τομέα που ήμουν υπεύθυνος κάναμε παρεμβάσεις, ώστε να γίνει γνωστό. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, νομίζω ότι έχουμε καταφέρει αρκετά και μέσα στο 2023 θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε πολλά από αυτά που έχουμε πει ότι θα υλοποιηθούν στον τομέα της ενέργειας για τη δική μας περιοχή».

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα