ΠΑΓΓΑΙΟΠΑΙΔΕΙΑ

Το πρόγραμμα “Λαχανικά στη διατροφή μας”

Υλοποιεί το ολοήμερο τμήμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και αποδοχή από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, συνεχίζει το Ολοήμερο τμήμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης να υλοποιεί το πρόγραμμα “Λαχανικά στη διατροφή μας”. Ένα πρόγραμμα που αποφασίσαμε να δουλέψουν στο Ολοήμερο τμήμα οι 28 μαθητές μας, με την επίβλεψη της εκπαιδευτικού του τμήματος κ. Ιωαννίδου Νατάσας και του διευθυντή κ. Βασίλη Βεργόπουλου ως βοηθού της.

Στόχος του προγράμματος να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και να γνωρίσουν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Επίσης στόχος  να εμπλακούν οι ίδιοι οι μαθητές στη διαδικασία παραγωγής λαχανικών, προετοιμασίας, κατανάλωσης και ανακύκλωσης. Συνθήματα όπως “Επιλέγουμε υγιεινές τροφές” και “Τίποτα δεν πάει χαμένο” συνοδεύουν τις δράσεις μας.

Οι μαθητές ερωτήθηκαν για το πως συμπληρώνουν το γεύμα τους στο σπίτι, αν δηλαδή με το κυρίως πιάτο τρώνε κάτι ακόμη, φτάσαμε στη σαλάτα και τις απόψεις για αυτήν των μαθητών. Πολλοί μας είπαν ότι δεν τρώνε σαλάτα, γιατί δεν τρώνε άλλοι το καρότο, άλλοι την ντομάτα, άλλοι… Στείλαμε ενημερωτικό των προθέσεων μας στους γονείς των μαθητών του Ολοήμερου κι έτσι αρχίσαμε.

Σημαντικό κομμάτι που ενισχύει το πρόγραμμα μας η δημιουργία λαχανόκηπου στο σχολείο. Έτσι λοιπόν οι μαθητές και μαθήτριες της Στ’ τάξης με τη βοήθεια των δασκάλων τους, φύτεψαν στα παρτέρια του σχολείου λαχανικά όπως μαρούλια και κρεμμύδια, φροντίζοντας για τη συντήρηση και ανάπτυξή τους. Βοηθός μας στη δράση αυτή και ο επιστάτης του σχολείου μας. Οι μαθητές συνειδητοποιούν μέσα από αυτή την  διαδικασία το πόσο συστηματική και υπεύθυνη πρέπει να είναι η φροντίδα των φυτών.

Μέχρι να αποδώσει ο λαχανόκηπός μας, την ποικιλία λαχανικών συμπληρώνουν ντομάτες, αγγουράκια, καρότα και λάχανο που φέρνουν τα παιδιά. Η προετοιμασία της σαλάτας γίνεται από τους ίδιους τους μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κατά την ώρα σίτισης. Το πλύσιμο, το κόψιμο, η προσθήκη αλατιού και λάδι είναι διαδικασίες ευχάριστες για τα παιδιά. Η σαλάτα μοιράζεται σε όλους μαζί με τυρί φέτα και το κυρίως γεύμα. Η συζήτηση γύρω από αυτές τις τροφές ενδιαφέρουσα. Έτσι κατανοούν πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση φυτικών τροφών στο καθημερινό τους γεύμα και τα οφέλη που αποκομίζουν από αυτές.

Καθώς το σχολείο είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στον τομέα της ανακύκλωσης, έτσι και σε αυτό το πρόγραμμα δίνεται έμφαση στο σύνθημα “Τίποτα δεν πάει χαμένο”. Οι μαθητές, μετά το τέλος του φαγητού, φροντίζουν για το πλύσιμο των πιάτων και την καθαριότητα του χώρου. Συγκεντρώνουν όλα τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν  και τα περισσεύματα τροφών που μπορούν να τοποθετηθούν στους κομποστοποιητές του σχολείου μας. Εμπεδώνουν λοιπόν το γεγονός πως ό,τι μας προσφέρει η φύση επιστρέφει πίσω σε αυτήν ως οργανική ύλη και λίπασμα για τον κήπο μας.

Οι μαθητές υλοποιούν με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό τις δράσεις του προγράμματος. Κι  εμείς ως εκπαιδευτικοί νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας πως το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος ευαισθητοποίησης και ενεργούς συμμετοχής των μαθητών μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button