ΕΛΛΑΔΑΕΝΘΕΤΑΘΑΣΟΣΚΑΒΑΛΑΝΕΣΤΟΣΠΑΓΓΑΙΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας μετατρέπονται τα φαρμακεία – Κινδυνεύει η δημόσια υγεία απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας

Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας μπορούν πλέον να παρέχουν νόμιμα οι φαρμακοποιοί, βάσει τροπολογίας που κατέθεσε  ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ότι «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας».Εν ολίγοις η ρύθμιση δίνει πλέον στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα για την γρίπη, αλλά και αντιτετανικό ορό, γεγονός που μετατρέπει τα φαρμακεία σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ωστόσο, για την διενέργεια των προαναφερόμενων πράξεων οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λάβουν ειδική πιστοποίηση.Η τροπολογία, ωστόσο, έχει προκαλέσει την οργή των γιατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας να ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας διαμηνύοντας «κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς».

Με ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση του, για την τροπολογία υποστηρίζοντας ότι κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χθες στη Βουλή, και η οποία δίνει τη δυνατότητα, στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας αναφέρει χαρακτηριστικά  πως θεωρεί ριψοκίνδυνη την τροπολογία σχετικά με παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης από Φαρμακοποιούς.Οι εμβολιασμοί είναι ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται μετά από κλινική εξέταση κατόπιν συγκεκριμένων ενδείξεων και ενέχουν πιθανότητα παρενεργειών, επομένως απαιτούν εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις.
Η διενέργεια των εμβολιασμών πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από Ιατρούς ή νοσηλευτές με επιτήρηση από Ιατρό.Δεν κατοχυρώνονται με τροπολογίες οι επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες, αλλά αποκτούνται με πολυετή μελέτη και πρακτική εκπαίδευση.Η επιστημοσύνη Ιατρών και Φαρμακοποιών απαιτεί σοβαρότητα και ακριβή οριοθέτηση ρόλων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button