Τι αλλάζει στις πληρωμές για τις συντάξεις Νοεμβρίου 2023

Ημ/νία

Αλλαγή στις ημερομηνίες πληρωμής μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, η διάταξη αυτή έχει ως εξής:

Ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ

  1. Ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ, και η κατάθεση στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου 2023.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου θα πληρωθούν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023. Η κατάθεση στους λογαριασμούς των δικιαούχων θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου 2023.

Σύνταξη: Πιο γρήγορα το εφάπαξ σε 20 Ταμεία

Πληρωμή του εφάπαξ σε πολύ πιο σύντομο διάστημα μετά τη συνταξιοδότησή τους θα έχουν οι ασφαλισμένοι 20 Ταμείων Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι οποίοι από την 1η Οκτωβρίου θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τη λήψη του βοηθήματος στον ΕΦΚΑ μόνον ηλεκτρονικά.

Για τις νέες απονομές (και για αιτήσεις από 1ης/10/2023) καταργούνται πολλά γραφειοκρατικά στάδια και δεν θα απαιτείται οι ασφαλισμένοι να προσέρχονται στον ΕΦΚΑ προσκομίζοντας δικαιολογητικά, παρά μόνον αν κριθεί αναγκαίο για να εκδοθεί η απόφαση.

Στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2023 περισσότεροι από 14.000 ασφαλισμένοι των εν λόγω Ταμείων προσήλθαν στον ΕΦΚΑ για να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Ο φόρτος αυτός πλέον παύει να υφίσταται με την ηλεκτρονική αίτηση και εκτιμάται ότι η έκδοση του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους θα συντομευθεί κατά έναν με δύο μήνες.

Η νέα διαδικασία αφορά το εφάπαξ για εργαζομένους σε επιχειρήσεις Μετάλλου, Λιπασμάτων, Τσιμέντων, Εμπορικών Καταστημάτων, ξενοδοχοϋπαλλήλους, λιμενεργάτες, υπαλλήλους πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΤ), υπαλλήλους τραπεζών, εφημεριδοπώλες, ναυτικούς, μηχανικούς υγειονομικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και εργολήπτες δημοσίων έργων.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση απονομής εφάπαξ είτε μέσω του ΕΦΚΑ είτε μέσω του gov.gr.

«Η ηλεκτρονική αίτηση απονομής εφάπαξ μας φέρνει πιο κοντά στον βασικό μας στόχο που είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ από την πλευρά του ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής τόνισε ότι «για κάθε ηλεκτρονική υπηρεσία που υλοποιούμε καταργούμε ταυτόχρονα χιλιάδες συναλλαγές και αναβαθμίζεται το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών».

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα