ΘΑΣΟΣΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Θάσο επισκέφθηκε ο Πάνος Καμμένος

Ξαναζωντανεύει αεροδρόμιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

επισκεψη ΚαμμενουΤο αεροδρόμιο που κατασκευάστηκε και λειτούργησε στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στον Πρίνο κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των συμμαχικών (αγγλικών, γαλλικών) δυνάμεων και της Ζ’ Μοίρας της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, θα ξαναζωντανέψει, έναν αιώνα μετά, τον ερχόμενο Ιούνη, σε ιδιαίτερη εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος Θάσου, στην οποία θα προσκληθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και οι πρέσβεις, οι υπουργοί Άμυνας και οι αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας των συμμαχικών χωρών που συμμετείχαν στο Μακεδονικό Μέτωπο του πολέμου.

Επιτόπια επιθεώρηση του χώρου πραγματοποίησε χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προσκεκλημένος του δημάρχου του νησιού, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, με σκοπό την καταγραφή των εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης ενός πιστού αντιγράφου διπλάνου, από αυτά που επιχειρούσαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Πρίνο. Το αεροσκάφος θα πετάξει ξανά στην περιοχή, από τον εγγονό Βρετανού αεροπόρου, που επιχειρούσε την περίοδο εκείνη από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο Στρατός θα συμβάλλει αποτελεσματικά, με μηχανήματα και προσωπικό, ώστε ο διάδρομος να είναι έτοιμος περί τα τέλη Μαΐου.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Καμμένος, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία στην ιστορία της πολεμικής μας αεροπορίας. Είμαι σήμερα εδώ για να συντονιστούμε όλοι μαζί και να ετοιμάσουμε τη μεγάλη και ιστορική εκδήλωση, που θα γίνει στις 23 και 24 Ιουνίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βοηθήσουν, με τον μηχανικό που βρίσκεται σήμερα εδώ, να διαμορφώσουν τον χώρο, που ουσιαστικά θα είναι ένα αεροδρόμιο του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, το οποίο θα δεχτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αεροπλάνο του ήρωα που πολέμησε με τις συμμαχικές δυνάμεις, την ημέρα της επετείου. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή, θα φροντίσει να καλέσει και τους υπουργούς Άμυνας των συμμαχικών χωρών και τους αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας, διότι ουσιαστικά η Θάσος είναι η μητέρα της Πολεμικής Αεροπορίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος τόνισε πως «ο κ. Καμμένος δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτά που του είπαμε στην επίσκεψη που του κάναμε στο Υπουργείο, έσπευσε να έχει ιδία αντίληψη για τον χώρο, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη γέννηση της πολεμικής μας αεροπορίας. Δεν είναι μια εκδήλωση τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά έχει διεθνή σημασία και εμβέλεια, διότι μέσα από την έρευνα που κάνουμε, ρίχνουμε φως στην ιστορία της χώρας μας, αποκαλύπτοντας τον ρόλο που διαδραμάτισε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στην επίσκεψη του κ. Καμμένου παραβρέθηκαν οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, κι ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button