Βουλή: Ημερομηνίες, προετοιμασίες και ο σχεδιασμός στον δρόμο προς τις κάλπες

Ημ/νία

Όλα είναι έτοιμα για την προκήρυξη των εκλογών , οι οποίες, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας διαβεβαιώνουν τα Parapolitika.gr κυβερνητικές πηγές.

Σε Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε εξέλιξη οι τελευταίες προετοιμασίες για τις πολύ κρίσιμες εθνικές εκλογές της 21η Μαΐου.

Όπως όλα δείχνουν, το Σάββατο 22 Απριλίου έχει «κλειδώσει» για την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό.

Η Βουλή αναμένεται να κλείσει επίσημα την Παρασκευή 21 Απριλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την επόμενη ημέρα και να ανακοινώνει επίσημα τις εκλογές.

Στην συνέχεια θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και θα θυροκολληθεί από τον φρούραρχο της Βουλής, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και των κανόνων που τη διέπουν.

Στο Προεδρικό Διάταγμα θα αναφέρεται η ημερομηνία των εκλογών και η ημερομηνία σύγκλισης της νέας Βουλής, προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη ορκωμοσία, αλλά και η εκλογή του προεδρείου της Βουλής, γεγονός που δεν εξαρτάται από την έκβαση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών. Το Π.Δ. θα ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από 22 ημέρες από την προκήρυξή τους, προκειμένου να τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες για την κατάθεση των εκλογικών συνδυασμών και τις σχετικές εγκρίσεις από τον Άρειο Πάγο.

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου τυπικά ακολουθεί ένα 10ήμερο διερευνητικών εντολών, ωστόσο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί και να είναι μικρότερο, ανάλογα με τον χρόνο που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο 10ήμερο μετά τις κάλπες, που θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι βουλευτές, θα συγκληθεί η νέα Βουλή.

Σημειώνεται όμως ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.

Τυπικά η Βουλή θα χρειαστεί δύο συνεδριάσεις. Μία για την ορκωμοσία της νέας Βουλής και μία για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά, η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.

Σύμφωνα κυβερνητικούς παράγοντες αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη συνάντησή του, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη προεκλογική περιοδεία του αλλά και για να ενισχύσει τα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Οι υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους εκτός από δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η πρώτη, αφορά τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα, κάτι που με βάση τον εκλογικό νόμο δεν επιτρέπει την καθημερινή παρουσία στα Μέσα Ενημέρωσης.

Το πόστο θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, που εδώ και μέρες έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης και στα τηλεοπτικά πάνελ. Ενώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Μάκη Βορίδη, θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός, ο οποίος θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα