Ανοιχτό Μουσείο: Λιμενάρια- Μια διαδραστική ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής

Ημ/νία

Το “Ανοιχτό Μουσείο: Λιμενάρια+ “ είναι μια δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων ” Το Κάστρο”, πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και τελεί υπό την αιγίδα του.

Το “Ανοιχτό Μουσείο: Λιμενάρια + “ είναι ένα ανοιχτό, εξωτερικού χώρου μουσείο, είναι ένα δίκτυο ξενάγησης των επισκεπτών στο Δ.Δ. Λιμεναρίων. Το ονομάσαμε: Λιμενάρια + (plus) γιατί δεν περιορίζεται στην ακριβή έννοια του Μουσείου αλλά είναι επαυξημένο, plus, στο χρόνο, στο χώρο, σε νοήματα, μνήμες, Ιδέες, ανθρώπους…

Τοποθετήσαμε ταμπελίτσες με qr code μπροστά από κάθε αξιοθέατο στις οποίες μπορεί o επισκέπτης σκανάροντας επάνω τους να πάρει πληροφορίες που του διοχετεύονται μέσω της ιστοσελίδας του συλλόγου. Τα αξιοθέατα είναι τόσο από την προϊστορική εποχή όσο και από τους νεότερους χρόνους.

Είναι νερόμυλοι, ασβεστοκάμυνα, πύργοι, πυροβολία, οι γούβες (το ορυχείο καλαμίνας), οι Τζίνες (το αρχαιότερο οριζόντιο ορυχείο ωχράς της Ευρώπης), το Μεταλλευτικό συγκρότημα Θάσου (ισάξιο του Λαυρίου), ο βυζαντινός οικισμός το Κάστρο κ.α.. Αξιοθέατα είναι και τα αγάλματα, τα έργα Τέχνης ντόπιων λαϊκών καλλιτεχνών, τα εξωκλήσια, τα χαλάτια κ.α..Σε κάθε επίσκεψη (σκανάρισμα) θα φαίνονται (προσεχώς), όλα τα σημεία του δικτύου. Την επιτήρηση των κειμένων είχε η διακεκριμένη αρχαιολόγος Κα Μαλαμίδου Δημητρία η οποία γνωρίζει την περιοχή, καθώς διηύθυνε το ανασκαφικό έργο του προϊστορικού οικισμού Λιμεναρίων. Τα κείμενα είναι μεταφρασμένα στα Αγγλικά (σε πρώτη φάση) από τη Χρυσάφη Δέσποινα.

Πολλαπλά τα οφέλη της δράσης:Αφενός κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία θα αναδείξουμε , θα περιποιηθούμε θα γνωρίσουμε και θα εκτιμήσουμε αυτό τον πλούτο της πατρίδας μας , με έξυπνο και σύγχρονο τρόπο θα μεταλαμπαδεύσουμε την τοπική ιστορία στις νεότερες γενιές.Αφετέρου προσφέρουμε εύκολη γρήγορη και δωρεάν ενημέρωση στους επισκέπτες μας. Έναν όμορφο περίπατο στην ιστορία , τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.Τέλος παραδίδουμε ένα “εργαλείο” στους επαγγελματίες του τουρισμού παρακαλώντας ΟΧΙ ΜΟΝΟ να το αξιοποιήσουν ανάλογα, μαζί με την Λαογραφική Συλλογή που στεγάζεται στις Αποθήκες Μεταλλείων και δέχεται επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού ΑΛΛΑ ΚΑΙ να συμβάλουν στην επέκτασή του.Έτσι ώστε σε επόμενη φάση τα 25 σημεία που τώρα αναδεικνύουμε να υπερδιπλασιαστούν προσθέτοντας και φυσικές ομορφιές, ιστορικούς τόπους αλλά και τα ξωκλήσια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή και αποτελούν τουριστικό θρησκευτικό προορισμό.

Ευχαριστούμε το ΥΠΠΟΑ και την Κα Μαλαμίδου, τους: Χαλκιά Γιώργο, Τοπούζη Ελισάβετ, Χρυσάφη Νίκο, Σαλταρή Γιάννη, Στρατηγέντα Στέλιο, Χρυσάφη Δέσποινα, Τσώμου Αναστασία, Σανίδα Γιώργο, Χονδρογιάννη Βασίλη για την σύνταξη των κειμένων και την συλλογή πληροφοριών καθώς και το τυπογραφείο “Δαίμων” για την πολύπλευρη στήριξη της προσπάθειας.Το Δ. Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα