Η συντριβή του Antonov ξυπνά εφιαλτικές μνήμες – Η τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα τον Αύγουστο του 1995

Ημ/νία

Εφιαλτικές μνήμες ξυπνά η συντριβή αεροσκάφους Antonov έξω από την Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου. Ανάλογη τραγωδία είχε συμβεί στην χώρα μας το 1995 όταν ένα αεροσκάφος ίδιου τύπου είχε πέσει έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ήταν 31 Αυγούστου όταν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου “Antonov 26” συνετρίβη λόγω ανθρώπινου λάθους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι έξι επιβάτες.

Το στρατιωτικό αεροπλάνο από τη δημοκρατία του Μαλί, εκτελούσε πτήση από το Κίεβο προς την Τύνιδα. Στο αεροσκάφος επέβαιναν έξι στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Κίεβο για την παραλαβή του μοιραίου Antonov.

Η πρόσκρουση του μοιραίου αεροσκάφους στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, λίγο πριν έρθει σ’ επαφή με το έδαφος είχε αποτέλεσμα να χτυπηθούν από μεγάλη τάση ηλεκτρικού ρεύματος και να πάθουν ηλεκτροπληξία, οι έξι επιβάτες του. Στη συνέχεια, το στρατιωτικό αεροπλάνο, ακυβέρνητο πλέον ακολούθησε μια τρελή πορεία 300 μέτρων περίπου όπου προσέκρουσε πρώτα στο τοιχίο του κτιρίου του Εργαστηρίου Ελέγχου Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων και στη συνέχεια το μπροστινό του μέρος «καρφώθηκε» στο κτίριο.

Προηγουμένως, ο πιλότος του αεροσκάφους, όταν αντιλήφθηκε ότι έκανε λάθος και μπροστά του δεν βρίσκονταν ο αεροδιάδρομος αλλά δρόμος (εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Μουδανιών) στον οποίο κινούνταν δεκάδες αυτοκίνητα, προτίμησε την τελευταία στιγμή να το προσγειώσει μέσα στους αγρούς. Εκείνη την ώρα η βροχή ήταν καταρρακτώδης και η ορατότητα χαμηλή.

Εικόνες εφιαλτικές

Στον τόπο της τραγωδίας, η εικόνα ήταν εφιαλτική. Διασκορπισμένα στο έδαφος και σε απόσταση 300 μέτρων υπήρχαν λαμαρίνες, κομμάτια από τα φτερά του αεροσκάφους, έγγραφα, βιβλία καθώς και προσωπικά αντικείμενα των έξι νεκρών. Επίσης βρέθηκαν πολλά χαρτονομίσματα.

Το αεροσκάφος είχε μετατραπεί σε άμορφη μάζα. Οι επιβάτες όλοι νεκροί: Επρόκειτο για τους Ντακίτε Μπρέιμα 43 χρόνων, Σαβατόγκο Ναμάντου 39 χρόνων, Σαγκάρε Γιάγια 49 χρόνων, Τούρε Καλίλου-Ταγκαπόρια 40 χρόνων, Κουλιμπάλ Πουμπακάρ 47 χρόνων και Ντιάρα-Ντίμε Κριστόφ 44 χρόνων. Οι τέσσερις από τους έξι ήταν ανώτεροι αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας της δημοκρατίας του Μαλί και οι άλλοι δύο ήταν οι πιλότοι.

Η συνομιλία με τον Πύργο Ελέγχου

Η τελευταία συνομιλία μεταξύ πιλότου και πύργου ελέγχου έγινε λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και ήταν η εξής:

ΠΙΛΟΤΟΣ: Ζητάμε να κατεβούμε χαηλότερα λόγω προβλήματος με τα καύσιμα.

ΠΥΡΓΟΣ: Δώσε μου θέση και ύψος.

ΠΙΛΟΤΟΣ: Βρίσκομαι πέντε ναυτικά μίλια. Ζητώ να πετάξω χαμηλότερα. Είμαι στα 5.000 πόδια. Δεν έχω καύσιμα.

ΠΥΡΓΟΣ: Το αεροπλάνο έχει όργανα για προσέγγιση με Α-ΕΛ-ΕΣ (ILS);

ΠΙΛΟΤΟΣ: Έχεις επαφή μαζί μου στο ραντάρ;

ΠΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει ραντάρ. Δώσε μου θέση και ύψος.

ΠΙΛΟΤΟΣ: Έρχομαι πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω καύσιμα.

ΠΥΡΓΟΣ: Μπες στη συχνότητα 110,8

ΠΙΛΟΤΟΣ: Είμαι στη συχνότητα. Βλέπω έδαφος. Βλέπω έδαφος.

ΠΥΡΓΟΣ: Στρίψε αριστερά, στρίψε αριστερά. Πας κατευθείαν στο βουνό.

Σ’ αυτό το σημείο διακόπηκε η συνομιλία μεταξύ του πιλότου και του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία».

*Με πληροφορίες από την εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” που δημοσιεύτηκαν στο Ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα