Μάρκος Δέμπας: Ποια είναι η σκοπιμότητα, μετά από 4 χρόνια που είμαστε Διεθνές Πανεπιστήμιο να γίνουμε ξαφνικά Δημοκρίτειο;

Ημ/νία

Με στελέχη της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας συναντήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας. Σύμφωνα με τον ίδιο η όλη εξέλιξη είναι αιφνιδιαστική και χωρίς καμία μελέτη.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το μεσημέρι της Πέμπτης είχαμε μία συνάντηση στο Επιμελητήριο με καθηγητές που ήρθαν από το ΔΙΠΑΕ για αν μας ενημερώσουν, ο κ. Μαγκαφάς, ο κ. Μαρδύρης. Ουσιαστικά γι’ αυτήν δια του Τύπου ενημέρωση που δεχθήκαμε από βουλευτή της Κομοτηνής (σ.σ. τον Ευριπίδη Στυλιανίδη) ότι το ΔΙΠΑΕ αλλάζει, οι σχολές της Καβάλας και της Δράμας αλλάζουν χέρια και θα πάνε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Μας έχει εκπλήξει το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση. Ούτε καν ερώτηση, καθώς μίλησε με τον πρύτανη του ΔΙΠΑΕ κ. Αγγελόπουλο και τους καθηγητές, καμία επίσημη συζήτηση ή ερώτηση για το πώς σκέφτεται το ΔΙΠΑΕ μία τέτοια πιθανή κίνηση. Κι ακούμε από τον βουλευτή της Κομοτηνής να βγαίνει και να πανηγυρίζει ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μεγαλώνει, επεκτείνεται, παίρνει τις σχολές της Καβάλας και της Δράμας και ότι θα γίνει το 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Μέσα από τη συζήτηση βγήκε το ζητούμενο, ποιο είναι το υπαρκτό πρόβλημα που υπήρχε κι έρχεται να λύσει αυτή κίνηση. Ποια είναι η σκοπιμότητα, μετά από 4 χρόνια που είμαστε ΔΙΠΑΕ να γίνουμε ξαφνικά ΔΠΘ. Έχουν γίνει μελέτες; Έχουν ενημερώσει τον κόσμο; Νομίζω ότι αυτά που γίνονται είναι απαράδεκτα, είναι ανήκουστα. Θεωρώ ότι ως Καβαλιώτης και ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου, μας υποτιμά ούτε καν να μας ρωτήσουν ποια είναι η γνώμη μας σε μία τέτοια κίνηση και νομίζω ότι από τη στιγμή που προσωπικά ήμουν και το 2018 και το 2019 σε διάφορες συζητήσεις τότε, που το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο δεν μας ήθελε. Δεν ήθελε να συγχωνευθεί με το τότε ΤΕΙ της Καβάλας. Τι άλλαξε επομένως σ’ αυτά τα 4-5 χρόνια και ξαφνικά μας αγάπησαν; Είναι σίγουρο ότι επειδή οι σχολές μας, το ΔΙΠΑΕ, πηγαίνει πάρα πολύ καλά κι έχει πολύ μεγαλύτερη κίνηση και αποδοχή πιθανότητα από κάποιες άλλες σχολές στο Δημοκρίτειο, ίσως γι’ αυτό κάποιοι εποφθαλμιούν να έχουν αυτήν την επέκταση προς τα δυτικά. Αυτό νομίζω ότι δεν θα μείνει έτσι. Ήδη θα έχουμε ενημέρωση και με τους υπόλοιπους φορείς, για να δούμε κατ’ αρχάς το απαράδεκτο να μην μας έχουν ενημερώσει. Τι μας θεωρούν, πάλι, ότι ως Καβαλιώτες θα αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς να μας ρωτάνε; Ε, αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αι θα πρέπει να γίνονται πράγματα εν κρυπτώ τα οποία μας βρίσκουν στο τέλος και ανημέρωτους και αντίθετους».
ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Για το νέο φορολογικό ζήτημα σχολίασε, καθ’ οδόν για το Αγρίνιο όπου διεξάγεται η γενική συνέλευση της κεντρικής ένωσης των Επιμελητηρίων, ότι «ένα από τα θέματα είναι αυτό το ξαφνικό νομοσχέδιο που βγήκε ένα μήνα πριν λήξει η φορολογική χρονιά για να αλλάξει όλα τα φορολογικά δεδομένα. Θεωρώ ότι είναι υποτιμητικό και απαξιωτικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θεωρούμε να λέμε ότι είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ξαφνικά να βγάζουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που ανατρέπει σχεδόν τα πάντα. Συμφωνούμε ότι πράγματι θα πρέπει να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή αλλά όχι με τέτοιους τρόπους, με τέτοια τεκμήρια που ουσιαστικά μας γυρίζουν 30 χρόνια πίσω στη δεκαετία του ’90 που τότε είχαμε τα τετραγωνικά μέτρα του γραφείου της επιχείρησης και τώρα έχουμε το πόσους εργαζόμενους απασχολούμε, πόσα χρόνια δουλεύουμε, για να μπορέσουν να αυξήσουν τον φορολογικό συντελεστή. Δεν υπήρχε καμία πρότερη ενημέρωση και εδώ, δεν υπήρχε καμία διαβούλευση και ξαφνικά ακούμε τους υπουργούς οικονομικών να μας παρουσιάζουν αυτό το νομοσχέδιο τελευταία στιγμή και μετά να μας λένε να έρθουμε να το συζητήσουμε. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η πάταξη της φοροδιαφυγής και δεν γίνονται με τέτοια μέτρα που ουσιαστικά αυτός που θέλει να φοροδιαφύγει θα είναι και ευχαριστημένος με τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και οι έντιμοι πάλι θα πληρώσουν τη νύφη, ενώ οι άλλοι θα φοροδιαφεύγουν και επίσημα με τη βούλα του κράτους».

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα