Νωρίτερα σημειώθηκαν φέτος τα πρώτα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα και παγκοσμίως, δηλώσεις Α. Πολίτη

Ημ/νία

Αύξηση στα κρούσματα γρίπης παρουσιάζεται και στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αλέξη Πολίτη αυτό οφείλεται στην εξάλειψη της ανοσίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «φέτος η γρίπη μας επισκέφθηκε νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίσει. Στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα τα είχαμε κατά τα τέλη του χρόνου, αλλά φέτος το πρώτο κρούσμα τον Οκτώβρη. Αυτό εξηγείται απόλυτα, έγινε λόγω της έλλειψης ανοσιακής βάσης του πληθυσμού λόγω της εξαϋλωσης της εποχιακής γρίπης τα τελευταία 2,5 χρόνια. Λόγω της πανδημίας δεν είχαμε κρούσματα γρίπης κι αυτό εξάντλησε την ανοσία του γενικού πληθυσμού, κάτι που συνέβη παγκοσμίως, με συνέπεια φέτος που δεν υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του covid, είχαμε πολλά κρούσματα σε όλο τον πλανήτη και αναφέρομαι και στο νότιο ημισφαίριο που εκεί ξεκινάει η εποχιακή γρίπη και στη συνέχεια έρχεται και στο βόρειο ημισφαίριο.

Φέτος είχαμε πάρα πολλά κρούσματα και στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είχαμε ήδη το πρώτο κρούσμα, κάτι που μας κάνει να προτρέπουμε τους ασθενείς μας να εμβολιαστούν. Μέχρι τώρα τους λέγαμε να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης στις αρχές Νοεμβρίου -21 μέρες χρειάζεται ο οργανισμός για να παράξει αντισώματα- ώστε να είναι έτοιμος ο οργανισμός για τις 25 Δεκεμβρίου που παραδοσιακά ερχόταν η γρίπη. Φέτος τους καλούμε να το κάνουν νωρίτερα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα πράγματα είναι διαφορετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν, ο κόσμος ενημερώνεται και εμβολιάζεται. Άλλωστε για το εμβόλιο της γρίπης δεν έγινε ποτέ debate αμφισβήτησης, είναι ένα εμβόλιο που ο κόσμος των γνωρίζει, το κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Γίνεται κάθε χρόνο διότι ο ιός της γρίπης είναι «έξυπνος» όπως όλοι και μεταλλάσσεται προκειμένου να επιβιώσει. Αυτές οι μεταλλάξεις καθιστούν ανεπίκαιρα τα εμβόλια οπότε κάθε χρόνο χρήζει επικαιροποίησης το εμβόλιο για να είναι αποτελεσματικό».

ΤΡΙΔΗΜΙΑ

Πρόσθεσε ότι «γενικότερα υπάρχουν αναπνευστικές λοιμώξεις, έγινε λόγος από το Υπουργείο Υγείας και για την περίφημη τριδημία. Εμένα δεν μ’ αρέσει να κινδυνολογώ, ωστόσο πάντα το χειμώνα υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, υπάρχει ο κορωνοϊός που δεν μας έχει αφήσει ακόμη, υπάρχει ο RSV που έκανε λόγο το Υπουργείο και παρουσιάζει έξαρση παγκοσμίως. Είναι ένας ιός που προκαλεί συχνά βρογχιολίτιδες κυρίως στα παιδιά κάτω των 5 ετών ή τους μεγάλους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Αυτή η συνύπαρξη πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων το φθινόπωρο και το χειμώνα, είναι ανησυχητικοί. Ωστόσο διατηρούμε την ψυχραιμία μας, όπλα υπάρχουν και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα