Πρόωρες εκλογές: Τι απαντά ο πρωθυπουργός για τα σενάρια – Τα επιχειρήματα όσων εισηγούνται κάλπες μετά τα «καλοκαιρινά μπάνια

Ημ/νία

Απάντηση στα σενάρια για πρόωρες εκλογές έδωσε από την περιοδεία του στη Μαγνησία ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας».

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως αυτή παραμένει η πρώτη επιλογή του κ. Μητσοτάκη.Ωστόσο δεν παραβλέπουν πως υπάρχει μία σειρά από λόγους που θα δικαιολογούσαν προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, πριν δηλαδή έρθει ο χειμώνας, ο οποίος όλοι προεξοφλούν ότι θα είναι δύσκολος.

Με… “προεκλογικό άρωμα”;

‘Ήδη, από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο συνέδριο της Ν.Δ. πριν 15 ημέρες, πολλοί ήταν αυτοί που “στοιχημάτιζαν” ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για… παν ενδεχόμενο.

Ουσιαστικά εκτιμούσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το κόμμα σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμότητας. Ενώ και η επίσκεψη του χτες στη Μαγνησία, η οποία συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις για διάθεση κονδυλίων για αρδευτικά έργα, αλλά και πρόσθετους πόρους για την βιολογική κτηνοτροφία, θύμιζε… τις “στοχευμένες” περιοδείες που γίνονται προεκλογικά.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το newsit.gr, το σενάριο προσφυγής στις κάλπες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ξαναμπήκε ζωντανά στο τραπέζι.

Με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός, φέρεται να “ακούει” με αυξημένη προσοχή τις εισηγήσεις συνεργατών και συνομιλητών του για επίσπευση των εκλογών.

Με “όχημα” την καλή τουριστική περίοδο και τα αυξημένα έσοδα που θα αφήσει ο τουρισμός, τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος από την αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος που θα δουν από τον Ιούλιο οι καταναλωτές, και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, αλλά και το θετικό αποτύπωμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., εκτιμούν ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για μια δυναμική εκλογική “κούρσα” μέσα στον Σεπτέμβριο.

Είναι κοινή η εκτίμηση ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και η κατάσταση της οικονομίας θα δικαιολογούσε η κυβέρνηση να προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Εφόσον ο Πρωθυπουργός υιοθετήσει τις εισηγήσεις που του γίνονται, τότε οι εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή μετά τον Δεκαπεντάγουστο, για να διεξαχθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Έτσι, οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν ως το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Κι όμως! Όπως πρώτο χθες (19.05.2022) αποκάλυψε το newsit.gr, το σενάριο εκλογών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ξαναμπήκε ζωηρά στο τραπέζι.

Με την επιστροφή του από τις Η.Π.Α., ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να εξετάζει σοβαρά τις εισηγήσεις των συνεργατών του για επίσπευση των εκλογών, κάτι που ως πρόσφατα απέκλειε κατηγορηματικά, τοποθετώντας τις κάλπες στα τέλη της άνοιξης του 2023.

Οι λόγοι για εκλογές το φθινόπωρο…

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις για προκήρυξη των εκλογών μετά τα “μπάνια του λαού” και στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο, με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου;

-Το βασικό σκεπτικό όσων εισηγούνται στον Πρωθυπουργό εκλογές το φθινόπωρο, είναι ότι έρχεται αναμφίβολα ένας… δύσκολος χειμώνας. Ο ορίζοντας του τέλους της ενεργειακής κρίσης δεν είναι ορατός, και η ακρίβεια που πυροδοτεί μοιάζει με εφιάλτη που που δεν τελειώνει…

Στην εισήγηση τους προσμετρούν και το γεγονός ότι η Ευρώπη προχωρά με ρυθμούς… χελώνας στη λήψη αποφάσεων, ώστε να ενισχυθούν τα κράτη – μέλη και να στηρίξουν αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να τινάξουν στον αέρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.

Έτσι, ο χειμώνας που έρχεται είναι πεπεισμένοι ότι θα “σημαδευτεί” από την ενεργειακή… καταιγίδα, με συνέπειες και για την κυβέρνηση και για τους πολίτες.

-Επιπλέον η κυβέρνηση αναμένει πως το φετινό θα είναι ένα πολύ καλό τουριστικό καλοκαίρι – ήδη τα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι κάτι παραπάνω από θετικά – και η Ελλάδα θα έχει ξανά έσοδα από τον τουρισμό που θα θυμίζουν ίσως και εποχές προ πανδημίας. Έσοδα – ανάσα τόσο για τις επιχειρήσεις, άρα και για τους χιλιάδες εργαζόμενους, όσο και για το κράτος.

Έτσι, το θετικό οικονομικό κλίμα, εκτιμούν ότι θα διαμορφώσει συνθήκες για μια δυνατή αφετηρία για εκλογική μάχη.

-Όσοι θεωρούν πρόσφορο το φθινόπωρο για εκλογές, “ποντάρουν” και στο θετικό αποτύπωμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. αλλά και στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος μετά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στις αυξήσεις του ρεύματος… Κάτι που προσμένουν ότι θα καταγραφεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

-Τέλος, δεδομένου ότι η ακρίβεια είναι η νούμερο ένα πολιτική απειλή για την κυβέρνηση, η σύντμηση του πολιτικού χρόνου που η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την κοινωνική ανασφάλεια, θεωρείται από πολλούς… επιβεβλημένη.

Πότε θα στηθούν οι κάλπες…;

Εφόσον ο Πρωθυπουργός υιοθετήσει τις εισηγήσεις συνεργατών και συνομιλητών του, τότε οι εκλογές εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή μετά τον Δεκαπεντάγουστο, για να διεξαχθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Έτσι, οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν ως το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Ο χρόνος των εκλογών κρίνει το εύρος του ανασχηματισμού…

Ο χρόνος των εκλογών θα καθορίσει και τον χρόνο του ανασχηματισμού αλλά και το εύρος του.

Αν και εφόσον οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι μικρές, διορθωτικές…

Αν ο Πρωθυπουργός επιμείνει οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τότε ένας ευρύς ανασχηματισμός κερδίζει έδαφος…

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει στο τραπέζι η σκέψη να αξιοποιηθούν σε υπουργικές θέσεις βουλευτές από περιοχές που έχουν αυξημένα προβλήματα και η Ν.Δ. καταγράφει… “χαμηλές πτήσεις”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα