Στη Βουλή η κόντρα: Προς πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμπαγής η πλειοψηφία της ΝΔ

Ημ/νία

Έντονες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ενώ την ίδια ώρα όλα δείχνουν πως είναι δεδομένη η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει σήμερα στη Βουλή.

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και στο τραπέζι της Κουμουνδούρου υπάρχουν σκέψεις για αξιοποίηση όλων των θεσμικών εργαλείων ακόμα και αυτού της πρότασης μομφής.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία επ’ αυτού καθώς κυβερνητικές πήγες υποστήριξαν ότι η πλειοψηφία είναι συμπαγής ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τη μομφή κατά της κυβέρνησης, ώστε να συζητηθούν, όπως τόνισε, αναλυτικά όλα για τις τετραετίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας τολμήσει» είπε για την ακρίβεια. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί σκληρή γλώσσα από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, για «εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός Μαξίμου».

Τις τελευταίες ημέρες το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει επιλέξει να απαντά με «έργα και ημέρες» του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Ενδεικτική η φράση Οικονόμου ότι «το κράτος δικαίου επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το «Μάξιμο Σαράφη» που συνελήφθη για απάτη» με αναφορές του επιπλέον σε «ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Α2 και τις κυπριακές offshore».

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνεπάγεται πως στο γαλάζιο στρατόπεδο ήθελαν να δουν εκ νέου εντάσεις σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, ιδίως τώρα που πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά όμως, φαίνεται πως η κυβέρνηση, ακόμα και στο ενδεχόμενο μίας πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα λάβει θέση μάχης για σκληρή σύγκρουση, χωρίς να αιφνιδιάζεται.

Σημειωτέον, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί θα αναχωρήσει κανονικά για την Κρήτη όπου έχει προγραμματίσει περιοδεία και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του, επιστρέφοντας στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του, καθώς δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του στη Βουλή για την έναρξη των διαδικασιών.

Κυβέρνηση κατά Ράμμου

Η χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να αποστείλει επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κυβέρνηση που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, κατηγορώντας τον για «προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του» που τον οδήγησε σε «βαρύ θεσμικό και πολιτικό ατόπημα».

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «πολιτική στράτευση του κ. Ράμμου με τον ΣΥΡΙΖΑ» με στόχο την δημιουργία πολιτικών εξελίξεων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε σε ανακοίνωση του μια σειρά από γεγονότα που αποδεικνύουν την προνομιακή σχέση.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση», «καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ», «αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της» και «μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό».

Για την κυβέρνηση όλα αυτά υπόκεινται σε «ακτιβισμό» εκ μέρους του κ. Ράμμου με στόχο «να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».

Share post:

spot_img

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσότερα Νέα